De 14-jarige Benjamin Mak traint geregeld om de fietstocht van 230 kilometer te volbrengen. Foto PR
De 14-jarige Benjamin Mak traint geregeld om de fietstocht van 230 kilometer te volbrengen. Foto PR Foto: Kees van Rongen

Benjamin verhuist op de fiets

Actueel 55 keer gelezen

Kees van Rongen

Actie voor vluchtelingen

De 14-jarige Benjamin Mak stond niet meteen te trappelen om van zijn woonplaats Broeksterwoude in Friesland te verhuizen naar Zoetermeer. Alles loslaten, waarmee je vertrouwd bent, je vrienden kwijtraken en op een vreemde plek opnieuw te beginnen. Uiteindelijk pakt hij het positief aan. Hij verhuist op de fiets en laat zich daarvoor sponsoren om vluchtelingen te steunen.

Zoetermeer - “Ik weet zeker dat er in Zoetermeer een nieuw thuis op me wacht. Voor vluchtelingen is dat totaal anders,” vertelt Benjamin. “Met de fietstocht hoop ik veel geld op te halen om steun te bieden aan al die mensen die hun thuis kwijtraken en hen weer een thuis te geven.”

Inmiddels traint hij geregeld in en om zijn huidige woonplaats in Friesland op zijn fiets om straks op 4 en 5 juli de fietstocht daadwerkelijk te kunnen volbrengen.

De verhuizing heeft alles te maken met zijn vader. Dominee Arrie Mak uit Broeksterwoude in Friesland wordt de nieuwe predikant voor de samenwerkingsgemeente De Lichtzijde aan de Broekwegzijde 196 in Zoetermeer. Er werd een beroep op hem gedaan, omdat er een vacature was ontstaan doordat de predikant A. P. van Langevelde met emiraat ging. Het betekende, dat het gezin Mak moest verhuizen. De familie Mak betrekt in de komende maand hun nieuwe woning in de wijk Oosterheem.

Benjamin verhuist op de fiets, een afstand van 230 kilometer, en laat zich sponseren voor Eritrese vluchtelingen in Ethiopië.

“Binnen één dag is al bijna duizend euro gedoneerd van het streefbedrag van 2500 euro,” vertelt zijn moeder Jolanda Mak. “Hij vertrekt donderdag 4 juli om 08.00 uur en komt na bijna 150 kilometer om 18.00 uur in Almere aan. Daar zal hij overnachten. De volgende dag vertrekt hij om 09.30 uur en rijdt hij nog de laatste 80 kilometer. Hij denkt om 16.00 uur aan te komen bij de kerk De Lichtzijde aan de Broekwegzijde in Zoetermeer. Dat zou dan na 16,5 uur fietsen zijn. Alles is al tot in de puntjes georganiseerd door Benjamin. Bij dit kerkgebouw in de wijk De Leyens wacht hem een warm onthaal, zo is ons verzekerd. Een auto rijdt de hele route met hem mee met onder meer een reservefiets. Er hebben zich al verschillende mensen aangeboden om eveneens met hem een stuk mee te fietsen,” weet moeder Jolanda.

De familie is heel trots op hun zoon, kleinkind en neef. Benjamin heeft zelf de actie opgezet voor ZOA, een hulpverleningsorganisatie voor vluchtelingen. Op supp.to/benjaminfietst kunt u alles over zijn actie voor de vluchtelingen in Ethiopië lezen en hem sponsoren. Via facebook.com/benjamin fietst kunt u eveneens de actie van Benjamin volgen en onder meer een youtube filmpje van hem bekijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38