Foto: De fractie van de PvdA. M.van der Veen
Foto: De fractie van de PvdA. M.van der Veen

PvdA komt met tegenbegroting

Actueel 58 keer gelezen

Zoetermeer - Op maandagavond 24 juni was het Voorjaarsdebat. De gemeenteraad praat dan over de koers van de gemeeente Zoetermeer in 2020 en de jaren daarna. Er moet helaas jaarlijks meer dan 10 miljoen bezuinigd worden.
Wat de PvdA betreft maakt het college daarbij de verkeerde keuzes.
Daarom hebben de sociaaldemocraten een ‘tegenbegroting’ opgesteld.

“Veel organisaties zijn zich kapot geschrokken van de plannen, die zonder overleg met hen zijn opgesteld. Zij voelen zich buitenspel gezet door dit college. Daarom komen wij met een alternatief bezuinigingspakket”, aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt. “Bezuinigen doet per definitie pijn en alle inwoners van Zoetermeer gaan merken dat onze stad geld tekort heeft, maar het college maakt in de ogen van de PvdA verkeerde keuzes. Wij vinden het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat het college bezuinigt op de Zoetermeerpas en de Kindpas. Hoezo wel geld uitgeven voor citymarketing en tegelijkertijd de minst bedeelden in de kou laten staan?”

De PvdA heeft ervoor gekozen de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Voor een solidair pakket aan maatregelen die toch een solide begroting opleveren. De partij wil niet bezuinigen op kinderen (jeugdzorg, onderwijs), groen, voorzieningen en veiligheid.

“Daarom hebben wij gekeken hoe we zo min mogelijk op sociale voorzieningen konden bezuinigen, juist omdat maatregelen daar de financieel en sociaal kwetsbaren het hardste treffen”, vult raadslid Susanne Bout aan. “En ook op groen wordt zo min mogelijk bezuinigd in ons voorstel. Wij zijn er wel voor om de OZB iets te laten stijgen en ook op leegstaande (kantoor-)panden het gebruikersdeel voor de OZB te heffen. Dit kost niet onze inwoners, maar grote investeerders geld. Het nodigt ook uit tot minder leegstand en dat komt goed uit, want de woningnood is hoog. Wij zijn ook voor afvalscheiding waarbij de grootste vervuiler de grootste rekening krijgt.”

De PvdA is voor het behoud van de wijkbibliotheken. Datzelfde geldt voor de gratis inzameling van grofvuil bij kringloopbedrijven. Kraneveldt: “Wij vrezen dat voorzieningen die wegbezuinigd worden nooit meer terugkomen. Daarom willen we ons hard maken voor het behoud ervan. Wij draaien dan liever aan de knoppen van parkeertarieven of de OZB. En we hebben ook gekeken hoe we zo min mogelijk kunnen bezuinigen op feestelijkheden. Denk hierbij aan de veteranenavond, een bezoek van de burgemeester bij jubilea en de Oranjeborrel. Dit zijn juist de momenten dat we onze inwoners in het zonnetje zetten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22