René Thijssen is sinds een jaar Flora- en Faunabeheerder in Zoetermeer (BOA) en staat voor u én de natuur klaar. Foto: Simone Langeveld
René Thijssen is sinds een jaar Flora- en Faunabeheerder in Zoetermeer (BOA) en staat voor u én de natuur klaar. Foto: Simone Langeveld

Eikenprocessierups in Zoetermeer

Actueel 78 keer gelezen

Simone Langeveld

Bestrijding door de natuur zelf

Dit voorjaar is de eikenprocessierups ook in Zoetermeer gemeld. Flora- en Faunabeheerder René Thijssen: “Eigenlijk overal in Zoetermeer waar eiken staan is de rups dit jaar opgedoken. Met name in het Buytenpark, hier in het Noord-Aa gebied, langs het fietspad richting Lansingerland en ook in het Van Tuijll Sportpark. Gelukkig staan hier niet heel veel eiken en is het hier niet zo’n groot probleem als elders in Nederland.”

Zoetermeer - In de functie als BOA, bijzonder opsporingsambtenaar, die hij nu ruim een jaar vervult en waarin je allerlei meldingen verwerkt en burgers te woord staat voelt René zich helemaal op z’n plek. Hoewel hij best nog vaak achter een bureau op kantoor zit kun je hem overal in de Zoetermeerse groengebieden tegenkomen. Op de rups reageert hij laconiek. “De haartjes moeten niet in je ogen komen, maar ik loop al het hele seizoen met de mouwen opgestroopt buiten en heb nog nergens last van gehad. Ik heb wel een praktische tip. Mochten er brandharen op de huid zijn gekomen (je krijgt rode jeukende vlekken/bulten): met een plakbandje kun je simpel de brandharen van je huid verwijderen.”
Wat doet de gemeente wel of niet tegen dit diertje dat nare brandharen verspreidt met name bij warm en droog weer?
René: “Bij een melding volgt een risicoafweging en wordt besloten of de bestrijdingsdienst in actie komt. De rupsen worden dan mechanisch verwijderd: opgezogen. Er wordt zeker niet chemisch bestreden. Er zijn proeven geweest met feromoonvallen, dan vang je de mannelijke vlinders, maar met onvoldoende effect. We kijken vooral goed naar de natuur zelf. Een nestje koolmezen eet wel meer dan 400 rupsen per week. Ook de pimpelmees en de boomklever eten de rups. Sluipwespen kunnen de rupsen doden en dan zijn er de vleermuizen. Deze vangen en eten de nachtactieve nachtvlindertjes van de Eikenprocessierups. Kortom, de natuur zelf is de beste bestrijder. Door een goede biodiversiteit te stimuleren met veel verschillende soorten planten, insecten en vogels. Daar kun je als burger je steentje aan bijdragen.”

Als u een tuin heeft of een balkon kun je er een nestkastje voor een koolmees of een pimpelmees ophangen! En ook kun je vleermuizen onderdak bieden met een vleermuizenkast. Waar veel mensen in de buurt van een eik met rups komen, wordt de rups mechanisch bestreden na een melding of ontdekking. Géén rupsen of nesten verbranden. Bij ernstige klachten of wanneer de haartjes in de ogen zijn gekomen, direct contact opnemen met de huisarts. Mail: R.F.Thijssen@Zoetermeer.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09