Beheerder Danny Koelewijn begrijpt niets van de klachten over het hertekamp wat hij in beheer heeft. Foto: Robbert Roos
Beheerder Danny Koelewijn begrijpt niets van de klachten over het hertekamp wat hij in beheer heeft. Foto: Robbert Roos

Hertenkamp is punt van discussie

Actueel 550 keer gelezen

Robbert Roos

Toekomst dieren onzeker

Het hertenkamp achter winkelcentrum de Vlieger ligt mooi verscholen in het groen in de wijk Rokkeveen. Dagelijks komen er tientallen bezoekers een kijkje nemen bij de herten en hun jongen, of om een van de andere dieren zoals kippen, geitjes en varkentjes te voeren. Zo vormt het hertenkamp voor veel buurtbewoners een dagelijks rustpunt in hun drukke bestaan. Maar daar dreigt binnenkort een eind aan te komen. Buurtbewoner Jeffrrey Zanoni is een petitie gestart die inmiddels ruim 1200 keer getekend is.

Zoetermeer - Beheerder Danny Koelewijn begrijpt er nog steeds niets van. “Zo’n maand of drie geleden heb ik het beheer van het hertenkamp overgenomen van de vorige beheerder. Sindsdien heb ik het kippenhok in het midden opgeknapt en wat geitjes en twee varkentjes gekocht. Omdat de varkentjes en Herten een beetje mot met elkaar gekregen hebben zijn zij van elkaar gescheiden door een hek. Nu zijn er ineens een paar omwonenden die het niet eens zijn met de uitbreiding en geklaagd hebben bij de gemeente. Die zegt nu dat ik een aantal dieren weg moet halen en alles in originele staat terug moet brengen terwijl ik het juist opgeknapt heb. Echt onbegrijpelijk.” En dat vinden meer mensen. Direct nadat bekend werd dat er mogelijk dieren moeten verdwijnen startte buurtbewoner Jeffrey Zanoni een petitie om alles te laten zoals het nu is. Die is inmiddels al ruim 1200 keer getekend en er komen nog steeds handtekeningen bij. Karina is een van de mensen die getekend heeft: “Er zijn teveel mensen die hiervan genieten, natuurlijk heb ik getekend.” Buurtbewoner Ton Lammertink ziet dagelijks jong en oud van de dieren genieten. “Er komt van alles langs, senioren, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen; echt zo leuk om te zien.” Via zijn partij 50PLUS heeft hij dan ook opgeroepen om alles in deze staat te laten en de petitie van Zanoni te ondertekenen. Maar het zijn niet alleen de ouderen die van de dieren genieten. Marit werkt in een bedrijfsverzamelgebouw in de buurt. “Dagelijks loop ik met mijn collega tussen de middag een rondje door de buurt. Daarbij kijken we altijd even hoe het met ‘onze’ dieren gaat en geven ze soms een stukje brood of een appeltje. Zo jammer als dit verloren zou gaan.” De gemeente Zoetermeer is om een reactie gevraagd. De gemeente heeft het welzijn van de dieren hoog in het vaandel staan en in 2017 de grond ter beschikking gesteld aan de huidige beheerder en hem de gelegenheid gegeven om het weitje in te richten. Ook zijn er afspraken gemaakt over het beheer van het hertenkamp. Deze afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst. De gemeente ondersteunt de wens van de bewoners om het hertenkamp in stand te houden. Wel is het belangrijk dat aan voorwaarden voor goede zorg wordt voldaan. Met de komst van een nieuwe vrijwilliger heeft de veestapel de laatste maanden een ongewenste uitbreiding ondergaan met geiten en varkens. Vanuit het dierenwelzijn is een combinatie herten, varkens, geiten niet gezond voor de dieren en ook de omvang van het weitje is niet afgestemd op dit aantal dieren. De gemeente zal eind augustus met de oorspronkelijke beheerder de mogelijke toekomstplannen bespreken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09