Natalie Vinke en Ed Boutkan op de brug bij de plek waar Franx gerealiseerd wordt. De nieuwe locatie voor kunst, makers en genieters. De bouw heeft  vertraging opgelopen. Foto Simone Langeveld, april 2019.
Natalie Vinke en Ed Boutkan op de brug bij de plek waar Franx gerealiseerd wordt. De nieuwe locatie voor kunst, makers en genieters. De bouw heeft vertraging opgelopen. Foto Simone Langeveld, april 2019.

Verbouw van Franx is vertraagd: nieuwbouw kost tijd

Actueel 52 keer gelezen

Simone Langeveld

Dat de nieuwe locatie voor het tentoonstellen van kunst met een ruime hal (de garage), werkplaatsen, winkel en horeca kortom ‘Franx’ vertraging heeft opgelopen door de ontwikkelingen ‘is te verwachten’ aldus Natalie Vinke van Terra Art Projects. En zegt zei ook: “dit is iets waar de gemeente over gaat en waar wij (Terra) geen invloed op hebben.”

Zoetermeer - Streekblad spreekt een nuchtere Natalie Vinke. “In juli heeft de raad ingestemd met de 500.000 euro, die de gehele verbouwing van de locatie extra gaat kosten omdat het huis voor de garage geen goede fundering bleek te hebben. Hier zijn we natuurlijk heel erg blij mee, want deze plek is zo geschikt voor ons plan. Het maakt van dit deel van de Dorpsstraat een boeiende en bloeiende broedplaats voor kunst die ook nog eens heel toegankelijk is voor een heel grote groep mensen. In september horen we de nieuwe planning van de gemeente en de aannemer. Ik reken er eigenlijk op dat we zeker nog een jaar op de huidige locatie ‘aan de overkant zitten’ en ga ervan uit dat het medio 2021 wordt dat Franx echt kan openen. Als de buitenkant af is zullen wij nog heel veel moeten doen aan de binnenkant. Maar alle vrijwilligers en kunstenaars staan te trappelen net als de horeca-ondernemer.”

Dorpsstraat 12 is klein maar fijn. De creatievelingen van de organisatie Terra Art Projects zetten in het najaar en 2020 op de huidige plek nog heel veel interessante dingen neer. “We spelen met de visie die we hebben voor Franx en ontwikkelen deze door. Een van de nieuwe wegen is dat we exposities maken met een breder thema en nevenprogramma’s. Zo stappen we buiten de tentoonstellingsruimte en het atelier en willen we kunst koppelen aan nieuwe doelgroepen. Zo zijn we op dit moment onder andere bezig met het uitdenken van het thema ‘Vijftig tinten groen’. Hiermee willen we mensen die graag tuinieren verleiden ook van kunst te genieten. Nu te zien is de tentoonstelling van werken van 30 bij 30 cm door verschillende kunstenaars in verschillende technieken. Daarnaast hebben we de komende maanden op vrijdag steeds de ‘Cultuurkantine’ ism Cultuurfonds Zoetermeer en krijgen we in oktober Fleur van den Berg met glas en keramiek. In november en december brengen we meer toegepaste kunst en presenteren we de ‘Makerswinkel’ met designcadeau’s.” Natalie: “Kunst is belangrijk: ontdek de veelzijdigheid in het denken over dingen.”

Iedereen betrokken bij Franx staat te trappelen. Het betekent niet dat Terra het komende (na)jaar niets te bieden heeft. In tegendeel! Laat je verrassen door het programma en bezoek Dorpsstraat 12 of lees de nieuwsbrief via de website: www.https://terra-artprojects.com .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 16 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 17 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 17 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24