De indieners van het burgerinitiatief vuurwerkvrije zones. Foto: Archief
De indieners van het burgerinitiatief vuurwerkvrije zones. Foto: Archief

Opnieuw aanvraag indienen voor vuurwerkvrije zones

Actueel 59 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Acht gebieden worden tijdens de jaarwisseling aangewezen als vuurwerkvrij gebied. Hiermee verdubbelt het college van burgemeester en wethouders het aantal vuurwerkvrije zones in de stad. Welke gebieden dat worden moet worden aangevraagd. Het is niet zo dat de plekken die vorig jaar vuurwerkvrij waren dit jaar automatisch weer zijn. Met de meeste stemmen gelden kunnen in principe alle plekken in de stad voor een vuurwerkverbod in aanmerking komen.

Zoetermeer - Vorig jaar diende Hans Ouwerkerk met een aantal medeburgers een burgerinitiatief in om het Balijbos vuurwerkvrij te maken. Op deze manier konden mensen hier rustig hun hond uitlaten. Het initiatief werd gevolgd en door middel van stemmen uitgebreid met nog drie natuurgebieden: Westerpark, Meerpolderdijk en Noord AA. In de natuurgebieden werden borden geplaatst om aan te geven dat vuurwerk daar ten alle tijden verboden is. Dit jaar wil het college het aantal vuurwerkvrije zones uitbreiden tot acht. Welke dat zijn moeten de bewoners uitmaken. Het is niet zo dat de vier natuurgebieden van vorig jaar automatisch worden aangewezen.

Hans Ouwerkerk, initiatiefnemer van het burgerinitiatief uit 2018, vindt dat jammer. “De vuurwerkvrije zones in de natuurgebieden waren een succes. Het was er echt een stuk rustiger dan de voorgaande jaren waardoor mensen er op hun gemak met de hond konden wandelen. Ik vind het goed dat er nu acht gebieden worden aangewezen maar teleurstellend dat de vier natuurgebieden niet automatisch weer vuurwerkvrij zijn. Nu kan het zomaar zijn dat mensen de natuurgebieden niet noemen omdat ze denken dat die er sowieso bij zitten”, zegt hij. “Ik vind het onduidelijk naar de inwoners toe maar ook naar de jongeren. Die hebben zich er vorig jaar best goed aan gehouden dus het verlengen was een logische stap geweest.”

Burgemeester Aptroot zou het liefste al het knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden.”Het is gebleken dat dit voor veel overlast zorgt”, zegt hij. “Vorig jaar konden mensen alleen natuurgebieden nomineren . Dit jaar kunnen de mensen ook een buurt aandragen”, aldus Aptroot. Hij wil liever niet de natuurgebieden automatisch verlengen. Wel wordt het gebied rond de Markt wederom vuurwerkvrije zone. Dit heeft te maken met de vuurwerkshow op de Dobbe. “Vuurwerk afsteken als het zo druk is, is levensgevaarlijk”, aldus de burgemeester.

Inwoners kunnen t/m 15 september via doemee.zoetermeer.nl een voorstel doen voor een locatie. Vorig jaar ging het nog om een aantal natuurgebieden, dit jaar kunt u een locatie in uw buurt voorstellen. De locaties worden beoordeeld op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde gisteren
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje gisteren
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 18 apr, 10:06