Geld
Geld Foto: boutsusa

PvdA en D66: gelijke stagevergoeding voor MBO-, HBO- en WO-studenten

Actueel 85 keer gelezen

Een stage bij de gemeente is voor studenten een prachtige kans om te leren, om werkervaring op te doen en te zien hoe het in de praktijk nou eigenlijk allemaal werkt. De gemeente krijgt iemand die hard meewerkt én kan toekomstig talent kennis laten maken met de organisatie. Daar staat een vaak bescheiden vergoeding tegenover. Voor de PvdA en D66 maakt het niet uit of het dan om MBO-, HBO- of WO-studenten gaat. Die vergoeding moet wat deze partijen betreft voor alle opleidingsniveaus gelijk zijn.

In de gemeente Zoetermeer hebben in de jaren 2018 en 2019 84 studenten uit het MBO en 47 studenten uit het HBO en WO stage gelopen. Bij een stage langer dan 3 maanden krijgt een MBO-stagiair bij de gemeente Zoetermeer € 200 per maand als stagevergoeding en een HBO/WO-stagiair € 300 per maand. Dat is 33% verschil voor hetzelfde aantal uren per week. Bij een stage korter dan 3 maanden is het verschil ongeveer 40%, dus nog groter: € 80 voor een MBO-stagiair en €135 voor een HBO/WO-stagiair.

“In Zoetermeer zijn goedgeschoolde vakmensen die van het MBO komen een onmisbare schakel in de economische groei van de stad. We spreken als beleidsmakers vaak onze waardering uit voor de mensen die ‘het echte werk doen’, maar in de praktijk maken we dat niet altijd waar. En dit terwijl MBO’ers net zo lang en hard werken als andere studenten. Daarom verdienen zij een gelijke behandeling”, aldus raadslid voor de PvdA Susanne Bout.

“Het college kan een krachtig signaal geven door de stagevergoedingen van MBO en HBO/WO gelijk te trekken, namelijk: ‘Wij zijn een werkgever voor iedereen, wij waarderen het werk dat je doet en betalen je dus ook een eerlijke stagevergoeding’, vult D66-raadslid Frank Schoonbeek aan. “Daarom vragen we samen aan het college om de stagevergoeding van MBO-ers te verhogen tot het niveau van die van HBO/WO-ers. Het gaat jaarlijks voor de gemeente om een klein bedrag, maar daarmee maken we wel een groot gebaar”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 16 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 19 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16