Charissa Bol, Nicole Roelen en Monique Taal gebaren alle drie
Charissa Bol, Nicole Roelen en Monique Taal gebaren alle drie "I love you".

Maak kennis met doven en gebarentaal tijdens Burendag

Actueel 63 keer gelezen

Marit Nikerk

Op zaterdag 28 september is het Nationale Burendag. Buurtbewoners uit Dorp kunnen langsgaan bij het Gebarenplein aan de 5 Mei-straat. Daar kunnen horende wijkbewoners hun slechthorende en dove buren ontmoeten middels diverse activiteiten en kennismaken met gebarentaal. “We willen meer bekendheid voor de dovenwereld en meer contact hebben met onze omgeving.”

Zoetermeer – De dag wordt georganiseerd door Stichting WeZoDo (Welzijn & Zorg Doven), Palet Welzijn en Stichting Mooi, ondersteund door Wijk aan Zet. Stichting WeZoDo heeft haar activiteitencentrum in Het Gebarenplein voor slechthorenden en doven. Charissa Bol en Monique Taal zijn gepassioneerd in hun werk voor de stichting. Beiden zijn doof geboren, kennen elkaar zo’n 50 jaar en communiceren via gebarentaal, maar ook in spraak dankzij cochleaire implantaten. Zo ook in ons interview. “We doen op Burendag ook gebarenworkshops,” gebaart en vertelt Monique. “We gaan Oudhollandse spelletjes doen,” vult Charissa aan. “Dat is leuk voor de kinderen. We hebben ook een gebarenmarkt, waar je spullen kunt kopen waar gebarentaal opstaat, zoals kwartet in gebarentaal. Budoschool Jutosama geeft demonstraties en Palet Welzijn zorgt voor een creatieve markt.”? “Dat zijn allemaal kraampjes met spullen die mensen zelf maken,” vertelt Nicole Roelen van Palet Welzijn.

Of je gebarentaal kunt of niet, iedereen is welkom! “De kloof tussen mensen die wel kunnen horen en niet kunnen horen, hoeft niet zo groot te zijn,” zegt Nicole. Met de dag hopen de drie dat anderen hun dove wereld begrijpen. Want met rustig praten, duidelijk articuleren en begrip ontvouwt er een mooi gesprek, zelfs als je geen gebarentaal kunt. “Onze taal is visueel,” vertelt Monique. “Als iemand de weg vraagt en ik zeg dat ik doof ben, loopt degene weg. Dat hoeft niet.” “Als ik bij allemaal horenden ben, voel ik me af en toe eenzaam,” aldus Charissa. “En dat is andersom ook, als een horende bij de dove wereld komt.” Ze gebaart expressief met haar handen: “Ik vind gebarentaal zo belangrijk! Want als het implantaat kapot gaat, wat dan? Ik hoor dan niets.” Tijdens Burendag kunnen mensen elkaar ontmoeten én ontdekken dat communiceren met elkaar goed lukt. Charissa: “We willen de groepen bij elkaar brengen om uit te leggen wat doof zijn inhoudt en om meer contact met elkaar te hebben.”

Aanstaande zaterdag is het Nationale Burendag. U bent vanaf 13.00 uur welkom bij Het Gebarenplein en het naastgelegen grasveld, aan de 5 Mei-straat 1 in Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje gisteren
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 18 apr, 10:06
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05