Joke Mos zoekt Vrienden van de bibliotheek. Foto: Fred Roland
Joke Mos zoekt Vrienden van de bibliotheek. Foto: Fred Roland Foto: Fred Roland

Bibliotheek zoekt steun bij vrienden en donateurs

Actueel 56 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

De bibliotheek zoekt vrienden en donateurs. Op deze manier hoopt directeur Joke Mos een oplossing te vinden voor de teruglopende inkomsten.

Zoetermeer - Dat de bibliotheek minder abonnees kent dan pakweg 15 jaar geleden, is volgens Joke Mos een algemene tendens. “Je ziet dat op meer terreinen zoals bijvoorbeeld abonnementen op kranten, tijdschriften etc. Mensen willen zich liever niet voor lange tijd vastleggen. Het betekent niet dat ze je voorziening niet zien zitten. Echter die terugloop in abonnees heeft uiteraard wel zijn weerslag op de financiën die daardoor ook verminderen. En we hebben natuurlijk ook nog wat bezuinigingen gehad die erin hakken”, legt de directeur uit. Ze is blij dat mensen hun abonnement niet opzeggen omdat ze de bibliotheek niet goed zouden vinden. “De bibliotheek wordt door veel mensen gezien als een belangrijke voorziening in de stad en ze willen ook dat het blijft “, legt ze uit.

Dat de bibliotheek meer is dan alleen maar een plek waar je boeken kan lenen, staat voor Joke Mos als een paal boven water. “We zijn een ontmoetingsplek voor ouderen, zetten ons in voor de taalontwikkeling van kinderen en anderstaligen en heel veel organisaties vinden hier hun plek. Zo’n voorziening gun je toch iedereen”, zegt Mos. “Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de mensen het niet alleen belangrijk vinden maar ook goede herinneringen hebben aan de bieb.”

Campagne

Omdat niet iedereen een jaarabonnement wil, zijn er door Joke en haar team allerlei zaken bedacht waardoor mensen die de bieb een warm hart toedragen de voorziening kunnen steunen. “Op 29 september begint een grote campagne via het Streekblad, Social Media en de bibliotheek zelf. We vragen mensen of ze ons willen steunen bijvoorbeeld door een eenmalige bijdrage, donateurschap voor een zelf te kiezen bedrag per jaar of door voor 29 euro Vriend te worden. Ook worden er allerlei spulletjes zoals cadeau-artikelen verkocht, die zijn ingepakt door vrijwilligers en Middin. Op de website van de bibliotheek www.bibliotheek-zoetermeer.nl staat een donatiepagina”, daar kunnen mensen alle informatie over het programma vinden vertelt Mos.

“Later willen we ook bedrijven benaderen voor sponsoring en zo de bibliotheek te steunen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1