Ria Hoogervorst:
Ria Hoogervorst: "Ik wordt er echt blij van als ik een tuinontwerp maak dat goed is voor mens en natuur en zorgt voor verkoeling van de stad en kunnen genieten van mooie planten en insecten." Foto Simone Langeveld

Zeppen op een Zoetermeerse Social Sofa met Ria Hoogervorst

Actueel 88 keer gelezen

Simone Langeveld

“Een heel leuke bank vind ik dit”, aldus Ria Hoogersvorst die echt groene vingers heeft. “De appelboom erop spreekt me enorm aan. Een appelboom in je tuin is fantastisch. Die is drie keer mooi. In het voorjaar met de bloesem, in zomer krijg je fruit en in de herfst prachtige kleuren. En de vorm die vind ik ook interessant.”

Zoetermeer - Ter Aar is de gemeente waar Ria is geboren als een van de vijf dochters van een kweker. Ze gaat glimmen wanneer ze vertelt over haar vaders bedrijf. “Ja die groene vingers heb ik van hem geërfd”. Trots vertelt ze over zijn deel- en vermeerderingsbedrijf met jaarrond chrysanten, kerststerren en snij-euphorbia’s. “Het ging om stekken en wortelen en deze plantjes werden verkocht aan een opkweker. Pa had allemaal oranje euphorbia’s in zijn kas en toen ontdekte hij een witte mutant waarmee hij is gaan vermeerderen. Hij heeft een eigen variëteit ontwikkeld: de witte Euphorbia Fulgens. Zo jammer dat het bedrijf uit de familie is gegaan. Ik had er best in verder gewild. Maar ik was thuis een van de vijf meisjes en mijn broer had geen interesse. Mijn vader zei: ‘de meiden kunnen niet in de zaak’.
Ria gaat de HBO arbeidsmarkt, politiek en personeelsbeleid volgen in Rotterdam. Het brengt haar een carrière waarin zij verschillende projecten doet op het gebied van flexibel werken en huisvesting voor verschillende ministeries (Landbouw, VROM en nu voor I&W (Infrastructuur en Waterstaat). “28 Jaar geleden ben ik hier in Seghwaert komen wonen.” Ria heeft een zoon en is ruim 20 jaar geleden gescheiden. Het is in dezelfde tijd dat de vereniging Groei & Bloei haar toelacht. Ria ontwikkelt zich naast haar fulltime baan in haar vrije tijd tot TuinierHen. Ze volgt een driejarige deeltijdopleiding aan het Wellantcollege in Gouda in tuinontwerp en inrichting van de groene ruimte. Hierbij heeft ze veel oog voor de natuur, biodiversiteit en voor vorm. “Ik vind het echt heel belangrijk dat wanneer iemand een tuintje heeft er ook in de wintertijd van kan genieten.” Voor Groei & Bloei afdeling Zoetermeer was Ria ruim 8 jaar voorzitter en ze geeft cursussen en lezingen op aanvraag. Bijvoorbeeld Wormenhotel, Tuinontwerp, Beplantingsplan maken én Ikebana (Japans bloemschikken). Op dit moment is ze voorzitter van het rayon Zuid-Holland Noord van Groei en Bloei. Ria: “Geniet het hele jaar van je tuin met meer planten en minder tegels.”

Voor de Hof van Seghwaert zet Ria zich vrijwillig in. Zo maakte zij het ontwerp voor de prachtige Stiltetuin en voor de B&B4bees langs het onlangs ontwikkelde bijenlint tussen de Hof van Seghwaert en de Zoete Aarde, beplantingsplannen voor bijen-voedselplanten jaarrond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07