portret
portret Foto: portret

Centjes

Actueel 64 keer gelezen

Storytellers dreigt weg te gaan uit Zoetermeer. Dit onheilsbericht kwam vorige week vlak voor de deadline binnen bij de redactie. De reden: geld. Storytellers wil als culturele basisvoorziening worden opgenomen en zo een jaarlijkse subsidie ontvangen. De gemeente vindt dat Storytellers niet aan de eisen voldoet en zegt bovendien dat het subsidieplafond als het gaat om culturele basisvoorzieningen is bereikt.

Dat laatste snap ik. Je kan niet oneindig met geld blijven strooien. De gemeente is geen Sinterklaas. Echter, als je naar het document over deze culturele basisvoorziening kijkt, is er iets raars aan de hand. Er zijn in Zoetermeer negen culturele basisvoorzieningen. Dat zijn bibliotheek, Stadstheater, Boerderij, Terra Art Projects, Cameo, CKC, Museum De Voorde, Historisch Genootschap en Zoetermeer FM. Van deze laatste vraag ik me sowieso af wat een lokale omroep in een cultuurvoorziening doet. Media is toch geen cultuur tenzij je alleen maar entertainment brengt, maar Zfm mengt zich ook in nieuwsitems. Een groot deel van deze voorzieningen huren hun ruimte van de gemeente en betalen daar dus huur voor. Dus hoezo subsidie? Het heeft veel weg van een ‘sigaar uit eigen doos’. Ik ben benieuwd hoeveel geld de gemeente op papier voor cultuur betaalt om het via de achterdeur weer terug te krijgen.

Ik hou erg van cultuur. En natuurlijk, we moeten in de stad goed kunnen wonen, het moet veilig zijn en er moet op sociaal vlak ook goed voor de inwoners worden gezorgd, maar cultuur is ook belangrijk. Ik vraag mij af of onze wethouder van Cultuur (wethouder Paalvast) wel écht van cultuur houdt. Hij is immers ook wethouder van wonen en energietransitie. Hele belangrijke onderwerpen maar in combinatie met cultuur bijzonder te noemen. Ligt het hart van de wethouder niet meer bij wonen en energietransitie en is cultuur voor hem een moetje? Ik daag de wethouder uit om met een goede cultuurvisie te komen en vooral de subsidie los te koppelen van de verhuurinkomsten. Kom op wethouder, laat zien hoeveel je echt aan cultuur wil uitgeven!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5