Prinses Laurentien weet precies hoe ze kinderen in het verhaal moet betrekkenFoto: Gerard van Warmerdam
Prinses Laurentien weet precies hoe ze kinderen in het verhaal moet betrekkenFoto: Gerard van Warmerdam Foto: Gerard van Warmerdam

Prinses leest voor in bibliotheek

Actueel 107 keer gelezen

Renate Mamber

Nationale Voorleesdagen

Prinses Laurentien opende woensdag de Nationale Voorleesdagen in Bibliotheek Zoetermeer. Kinderen van diverse Zoetermeerse basisscholen luisterden hoe zij het prentenboek Moppereend voorlas. Ze leefden helemaal mee. De prinses: “De zwarte wolk werd…, nou, wat werd hij…?” De kinderen: “Nog Groter!”

Zoetermeer - Tijdens de Nationale Voorleesdagen lezen traditiegetrouw bekende en onbekende Nederlanders voor in bibliotheken, op scholen en peuterspeelzalen. Prinses Laurentien is ook altijd van de partij, want ze zet zich al jaren in voor leesbevordering en alfabetisering. Dit keer leest ze voor uit Moppereend, het prentenboek van het jaar, in Bibliotheek Forum Zoetermeer aan kinderen van verschillende Zoetermeerse scholen.

“Mopperen jullie ook wel eens”, vraagt prinses Laurentien als ze goed en wel tussen de kinderen zit. “Welk gezicht trekken jullie dan?”

Onmiddellijk trekken de kinderen ieder hun eigen moppergezicht. De prinses laat vervolgens zien hoe Moppereend eruit ziet als ze moppert. Het is duidelijk dat ze een ervaren voorlezer is. Ze weet precies hoe ze de kinderen in het verhaal moet betrekken en mee moet laten denken over woorden en wat bepaalde woorden betekenen en van welke woorden de betekenissen op elkaar lijken.

“Wat is de schildpad aan het doen?” vraagt de prinses en laat het bijbehorende plaatje zien.

“Aan het slapen”, weten de kinderen.

“Maar hoe heet het als je maar zo’n beetje half slaapt?”

“Snurken?” “Rusten?” “Nee, soezen. Kennen jullie dat woord?”

Knuffels

Als het boek uit is, neemt prinses Laurentien de tijd met de kinderen na te praten en de nodige knuffels in ontvangst te nemen. Als laatste tip geeft ze om vooral vaak naar de bibliotheek te gaan en om dan iemand mee te nemen die er nog nooit is geweest. Of de kinderen dat gaan doen? Ze knikken. Een jongen: “Ik neem mijn vader mee. Die is hier nog nooit geweest.”

Voorlezen

Prinses Laurentien vestigt met haar inzet voor de Nationale Voorleesdagen nog eens extra de aandacht op het belang van voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaak worden voorgelezen een voorsprong ontwikkelen in woordenschat, taalontwikkeling en verhaalbegrip ten opzichte van kinderen die niet worden voorgelezen. Medewerkers van Bibliotheek Zoetermeer lezen iedere woensdag voor van 10.30 tot 11.00 uur in alle bibliotheekvestigingen aan kinderen van 2 t/m 4 jaar. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10