De winnaars samen met de burgemeester, jury en tekendocente mevrouw Wijtenburg. Foto: Fred Roland
De winnaars samen met de burgemeester, jury en tekendocente mevrouw Wijtenburg. Foto: Fred Roland Foto: Fred Roland

Leerlingen tekenen poster voor de vrede

Actueel 58 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

‘De weg naar de vrede’, dat was dit jaar het thema van de Peace Poster Contest wat door Lionsclub Soetermare werd georganiseerd. Brugklasleerlingen van het ONC Parkdreef verdiepten zich met tekenlerares in het thema, tekentechnieken en het ontwerp van een poster. Het gevolg: tientallen prachtige kleurrijke posters waarin vooral vredestekens veelvuldig voorkwamen.

Zoetermeer - Uiteindelijk kozen de kunstenaars Verolique Jacobse en Joke Meijer (die de zieke Marja Milo verving) de tekening van Noah Vink en Romae van Rossum als beste poster. Een compleet verraste Dinand ten Bosch kreeg een eervolle vermelding. De drie winnaars werden door burgemeester Aptroot in het zonnetje gezet. Kunstenares Verolique Jacobse (tevens lid van Lions Soetermare) roemde het niveau van de posters van de leerlingen. “Jullie zijn eigenlijk allemaal winnaars”, aldus Jacobse. “De poster van Dinand valt op door het sterke kleurgebruik. Romae van Rossum heeft heel veel zeggingskracht in haar poster gedaan en de reis is vertaald als weg of spoor om er te komen. Ook in de poster van Noah Vink is de reis goed zichtbaar. De poster heeft bovendien een sterke compositie.”
Burgemeester Aptroot vertaalde het thema vrede naar de belevingswereld van de leerlingen. “Ook in Zoetermeer zijn gezinnen waar geen vrede is of voelen kinderen zich niet veilig op school omdat ze gepest worden”, aldus de burgemeester. Ook vertelde hij de leerlingen een verhaal over zijn werk als burgemeester. “Ik ging op bezoek bij een gezin dat voor de oorlog in Syrië was gevlucht. Ik ging er gewoon met mijn eigen auto heen. De kinderen konden niet geloven dat ik echt de burgemeester was. ‘Bij ons wordt de burgemeester omringd door militairen’, vertelden ze mij. Dat maakte diepe indruk”, aldus Aptroot.
Romae, Noah en Dinand zijn heel blij dat hun poster als beste is gekozen. “Ik heb de wereld verdeeld in een donker en slecht deel en een goed en gelukkig deel. Ook het milieu heb ik erin meegenomen”, vertelt Romae. Noah: “Ik heb een vredesduif getekend die via een straal licht op aarde neerkomt.”
Kunstenares Joke Meijer vertelt dat afstand belangrijk is. “Het is geen tekening maar een poster. De beste posters moeten er dus ook van een afstand uitspringen. Dat was met de posters van Noah, Romae en Dinand zeker het geval.”

De Peace Poster Contest is een jaarlijks evenement van Lions International en wordt in Zoetermeer verzorgd door de dames van Soetermare. De winnende posters gaan door naar de districtsronde. De winnaar van het district gaat naar de landelijke wedstrijd en de winnaar daarvan gaat naar de internationale verkiezing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09