Afbeelding

Raad gooit boei naar Storytellers

Actueel 66 keer gelezen

Door Hélène Ouwerkerk

Er gloort hoop voor de toekomst van Storytellers. Tijdens een ingelast debat op verzoek van Zó!, SP en PvdA bleek een meerderheid van de gemeenteraad wel te porren om met een tussenoplossing voor volgend jaar te komen.

Zoetermeer - Raadslid Jamilla Bakkers (D66), probeerde tijdens het debat zieltjes te winnen om de tussenoplossing die zij in de vorm van een motie gaat gieten te steunen. De meeste raadsleden voelden er wat voor omdat wethouder Paalvast even daarvoor had laten weten dat de cultuurvisie pas in het voorjaar van 2020 klaar is. Voor Storytellers zou dat te laat zijn.

Het debat in de raadscommissie over de theatermakers Storytellers leverde heftige en levendige discussies op. Zo vindt Thera Hoekstra (VVD) dat “het college haar poot stijf moet houden. Storytellers is geen culturele basisvoorziening en ik vind het geen goed idee om te verschuiven met de middelen.” Sicco Louw (PvdA) probeerde de VVD-er nog te paaien door te opperen dat Storytellers wel tijdelijk uit het potje “Citymarketing kan worden betaald want daar is genoeg geld”. Hoekstra gaf echter geen centimeter toe waarop Louw zuchtend uitriep. “Ik geef het op met mevrouw Hoekstra.”

SP-voorman Iwán Beij deed nog een poging. Hij verweet Hoekstra dat de VVD wel gelijk vooraan stond om miljoenen aan het Stadstheater te geven toen de trekkenwand een paar jaar geleden kapot was. “Toen zei u toch ook niet dat het Stadstheater genoeg omzet maakt en er zelf maar voor moest zorgen”, beet Beij haar toe. Volgens Thera Hoekstra is er zonder het Stadstheater een gat in de voorzieningen en komen er als Storytellers stopt wel andere amateur-theatermakers. Ook de PVV is terughoudend als het gaat om steun voor Storytellers. Raadslid Smits vindt dat er teveel bezuinigd moet worden en vraagt zich daarom af of het een goed idee is om extra geld naar de theatermakers te laten gaan.

Volgens Francijn Brouwer (CU/SGP) is de gemeenteraad in 2015 door de wethouder op het verkeerde been gezet. “Er is ons toen verzekerd dat Storytellers uit het evenementenbudget zou worden betaald. Nu is dat ineens niet het geval”, aldus Brouwer. Ook Brouwer gaf aan Storytellers te willen steunen in ieder geval tot de Cultuurvisie er is.

Onder aanvoering van D66 wordt nu een motie gemaakt die het college opdraagt om een tussenoplossing voor Storytellers te vinden. Deze motie wordt aanstaande maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering in stemming gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38