Michel Havenith in het Stadstheater waar hij in januari met het Ebony Ensemble optreedt. Foto: Gerard van Warmerdam
Michel Havenith in het Stadstheater waar hij in januari met het Ebony Ensemble optreedt. Foto: Gerard van Warmerdam Foto: GERARD VAN WARMERDAM

Ebony Ensemble brengt veel variatie in nieuwjaarsconcert

Actueel 67 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

De nieuwjaarsvoorstelling van het Ebony Ensemble in het Stadstheater begint al echt een traditie te worden. Alweer voor de derde keer luidt het Ensemble met een mooi nieuwjaarsconcert op zondag 12 januari het nieuwe jaar goed in.

Zoetermeer - ‘”Gevarieerd en toegankelijk”. Dat zijn voor Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble, de sleutelwoorden als het gaat om de samenstelling van het nieuwjaarsconcert. “We komen niet met zware kost maar willen klassieke muziek brengen die zoveel mogelijk mensen aanspreekt. Losjes en informeel en zeker geen stijf gedoe, dat vind ik juist bij een nieuwjaarsconcert erg belangrijk”, zegt Havenith. En dat die aanpakt werkt, blijkt wel uit het feit dat steeds meer mensen in die eerste januariweek graag het concert van het Ebony Ensemble bezoeken.

Variatie

De variatie zit hem volgens de dirigent in verschillende zaken. “We zorgen voor variatie in zowel de muziek als in de bezetting. Zo spelen we stukken in een kamermuziek-bezetting en ook stukken voor een groter ensemble”, legt hij uit. “En ook qua muziek walsen we door verschillende stijlperiodes heen. Zo hebben we Franse muziek van Fauré. Dat is heel toegankelijke muziek. Maar ik heb ook arrangementen gemaakt van de piano cyclus ‘De seizoenen’ van Tsjaikowski.”

Afwisseling is volgens Havenith juist bij een nieuwjaarsconcert belangrijk. “Je spreekt daardoor verschillende liefhebbers aan. Zo spelen we met een strijkkwintet een stuk van de barok-componist Boccherini. Dit is een heel beeldend stuk dat de nachtelijke geluiden in Madrid uitbeeldt . Het is heel meeslepende muziek”, zegt hij gedreven. “Boccherini zal je normaal gesproken niet zo snel naast Fauré zetten omdat het totaal onvergelijkbare muziek is maar juist bij een nieuwjaarsconcert vind ik het zo leuk om die verschillende stijlen te combineren. Van de Argentijn Piazzola spelen we ook nog een tango. Je ziet het gaat alle kanten uit.”

Michel Havenith kijkt erg uit naar het nieuwjaarsconcert in het Stadstheater. “Drie jaar geleden werden we huisgezelschap van het Stadstheater en sinds die tijd is het nieuwjaarsconcert een vast terugkerend concert. Ik ben al een tijd bezig met de samenstelling niet alleen met de stukken maar ook met de bezetting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 22 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16