Ronald van Hal (l) en Maarten Boxma
Ronald van Hal (l) en Maarten Boxma

Maarten Boxma, arbiter op top niveau

Actueel 71 keer gelezen

Nico Mos

‘Ik fluit alweer 10 jaar hoofdklasse’

Hij is, als echte clubman, al vele jaren lid van hockeyvereniging MHCZ. Speelde er ook veel wedstrijden, totdat het scheidsrechtersvirus hem te pakken kreeg. Maarten Boxma (38) is destijds door de KNHB gevraagd om wedstrijden voor de bond te gaan fluiten. Inmiddels fluit hij al jaren op het hoogste niveau. Maarten legt e.e.a. uit. Namens MHCZ schoof bestuurslid arbitrage, Ronald van Hal, ook even aan.

Zoetermeer - “Ik heb hier, bij MHCZ, ruim 20 jaar hockey gespeeld. Ik begon al op jonge leeftijd, vijf jaar, bij de Puppy’s. Ik heb in alle eerste jeugdteams gespeeld en een blauwe maandag in het eerste seniorenteam”, antwoordt Maarten op de vraag hoe lang hij hockey speelde bij zijn club MHCZ. Maarten werkt in het dagelijkse leven bij Achmea Rechtsbijstand en is daar senior jurist met o.m. arbeidsrecht en ambtenarenrecht in zijn portefeuille. “Ik ben hier bij mijn oude club, omdat ik dadelijk een presentatie geef over zaalhockey en een demonstratiewedstrijd fluit in deze mooie hal”, vervolgt Maarten.” Ronald heeft mij hiervoor gevraagd. Omdat je iets terug wil doen voor de club ging ik (jeugd) wedstrijden fluiten. Het fluiten lag mij eigenlijk wel, ook toen ik zelf nog hockey speelde bij de jeugd. Er was ooit een rapporteur die voor een bondswedstrijd kwam kijken en mij na afloop vroeg: ‘Zou je niet wedstrijden voor de bond willen fluiten? Dat leek mij wel leuk en zo ben ik er eigenlijk ingerold. Steeds een stapje hoger, maar op een gegeven moment koos ik helemaal voor het scheidsrechter zijn. Ook omdat ik op een dusdanig hoog niveau ging fluiten, dat spelen en scheidsrechter niet meer samen ging. Mijn eerste wedstrijd voor de bond staat mij nog helder voor de geest, dat was jongens B1 KZ – Pinoke B1.”

Fit

Maarten is inmiddels voor het tiende seizoen, scheidsrechter op het hoogste niveau in Nederland en dat is de hoofdklasse. “Omdat we moeten voldoen aan de internationale fitheidscriteria zijn de fitheidseisen bij de bond, strenger geworden. Je moet bijna net zo fit zijn als de spelers.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 22 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 22 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 22 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 23 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24