Ruud Verlaan rijdt 101 kilometer zonder Zoetermeer te verlaten. Foto Kees van Rongen
Ruud Verlaan rijdt 101 kilometer zonder Zoetermeer te verlaten. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

In Zoetermeer uren op de fiets zonder de stad te verlaten

Actueel 77 keer gelezen

Kees van Rongen

“Het begon als een geintje,” vertelt Ruud Verlaan (39). “Maar het is een serieuze fietsroute geworden van 67 kilometer en ik heb al een route gevonden van 101 kilometer binnen Zoetermeer zonder over de grens van de stad te gaan. Zeker 80 procent fietspaden, weinig verkeerslichten en geen doorkruisingen van de route.”

Zoetermeer - “Als toerfietser rij ik met leden van Toervereniging Zoetermeer ‘77 altijd zo snel mogelijk de stad uit. De natuur in, Groene Hart, Midden Delfland en afstanden van 50 tot 200 kilometer. In de zomermaanden doe ik dat drie keer per week. Op de racefiets gaat het zo’n 30 kilometer per uur.” Met zijn vrouw Lisette is hij sinds 2007 eigenaar van Verlaan Makelaardij. Ruim een jaar geleden verhuisde het makelaarskantoor van Dorpsstraat 175 naar Vlamingstraat 5. Een historisch pand uit 1925, oorspronkelijk eigendom van zijn grootouders, later van zijn ouders, dat volledig is gerenoveerd tot een modern makelaarskantoor. “Soms krijg ik het verwijt, dat ik met de auto moeilijker bereikbaar ben. Dat valt wel mee. Opvallend veel fietsers en wandelaars passeren ons pand op weg naar de Dorpsstraat of Stadshart. Als makelaar pak ik vaak de auto. Het gebeurt wel, dat bij de overdracht van een woning de koper sneller bij de notaris is op de fiets dan ik met de auto. Als toerfietser zie ik het plezier van fietsen. Ik dacht, als ik nu eens op de fiets van wijk naar wijk ga en dan binnen de gemeentegrens blijf. Op een vroege zaterdagmorgen reed ik vrijwel alleen over fietspaden en kwam ik nauwelijks verkeerslichten tegen. Na een tocht van 2 uur en 35 minuten had ik 67 kilometer afgelegd uitsluitend in Zoetermeer.” Via de site van Strava is de route terug te vinden. Op Facebook staan foto’s van fraaie plekjes, die hij is gepasseerd. Ruud Verlaan blijft nog lange tochten maken als toerfietser in zijn vrije tijd. Inmiddels overweegt hij ook vaker als makelaar de fiets te pakken. “Ik koop een elektrische fiets voorzien van een sticker met Verlaan Makelaardij.” Hij roept de gemeente op om de route, die hij nu heeft uitgestippeld te bewegwijzeren. Dat maakt het voor iedereen gemakkelijker om op de fiets Zoetermeer te bekijken. Zeker als gemeente, die zich als fietsstad profileert, zou dat een goed idee zijn. Minder auto’s op de weg is toch het ideaal van elke gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22