Het Ebony Ensemble. Foto: Alphamotions
Het Ebony Ensemble. Foto: Alphamotions

“Nieuwjaar staat voor frisse energie”

Actueel 98 keer gelezen

Concert van Ebony Ensemble

Door Hélène Ouwerkerk

De nieuwjaarsvoorstelling is de ultieme start van het nieuwe jaar. Drie jaar geleden blies het Ebony Ensemble deze traditie in het Stadstheater weer nieuw leven in. En ook op zondag 12 januari kan worden genoten van een mooi en gevarieerd nieuwjaarsconcert.

Zoetermeer - Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble, wil met het nieuwjaarsconcert vooral hele verschillende muziek aan bod laten komen. “We brengen klassieke muziek die zoveel mogelijk mensen aanspreekt. Geen stijf gedoe maar losjes en informeel”, legt Havenith uit. Variatie vindt hij vooral in de muziekstukken. “We walsen door verschillende stijlperiodes heen. Zo hebben we Franse muziek van Fauré. Dat is heel toegankelijke muziek. Maar ik heb ook arrangementen gemaakt van de piano cyclus ‘De seizoenen’ van Tsjaikowski. Daarnaast spelen we met een strijkkwintet een stuk van de barok-componist Boccherini. Het is heel meeslepende muziek. En vervolgens brengen we van de Argentijn Piazzola een tango”, somt Havenith op. “Toch is het zeker geen allegaartje maar een mooie combinatie geworden.”

Harpiste Sophie van Dijk is een van de musici van het Ebony Ensemble. “Ik kijk enorm naar het Nieuwjaarsconcert uit. Sinds dat ik me kan herinneren stond bij ons thuis op 1 januari het nieuwjaarsconcert op de tv aan, en bezochten wij zelf steeds weer een ander nieuwjaarsconcert. Ik vind het een mooie traditie om het jaar te starten en ik hou van het feestelijke karakter van de nieuwjaarsconcerten”, vertelt zij. Dat zij nu samen met haar collega’s het publiek laat genieten van mooie muziek is voor Sophie echt een pré. “Samen musiceren is het mooiste wat er is”, aldus Sophie.
Ook voor violiste Evelien Jaspers is het Nieuwjaarsconcert een traditie waar zij al naar uitkijkt. “Het nieuwjaar staat voor een nieuw begin, nieuwe inspiratie en frisse energie. Feestelijke muziek helpt daarbij. En die feestelijke en gevarieerde muziek gaat wij met het Ebony Ensemble vertolken. Het vieren van nieuwjaar is de afsluiting van de feestdagen. “

Michel Havenith is blij dat het Ebony Ensemble een mooie muzikale traditie in Zoetermeer nieuw leven heeft ingeblazen. “Het voortzetten van een muziektraditie vormt een band. Zowel bij bezoekers als bij spelers en kan worden doorgegeven aan volgende generaties bezoekers en spelers. Voor het Ebony Ensemble is het tevens een manier om ons aan het publiek te presenteren met wat minder voor de hand liggende combinaties van muziekstukken en zo weer een ander ‘gezicht’ van het ensemble te laten horen”, zegt Havenith.

Concert

Het Ebony Ensemble dat onder leiding staat van Michel Havenith geeft op zondag zondag 12 januari om 15.00 uur een nieuwjaarsconcert in het Stadstheater in Zoetermeer. Kaarten kosten 23,50, en zijn te koop via www.stadstheater.nl of aan de kassa van het theater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38