Afscheid Doortochtkoor
Afscheid Doortochtkoor Foto: Peter Aerts

Afscheid van het Doortochtkoor

Actueel 63 keer gelezen

Afscheid van het Doortochtkoor.

Tijdens de goed bezochte viering op kerstzondag in de Doortochtkerk namen we afscheid van Harry en Christine Hermans als dirigent en pianiste van het Doortochtkoor en ook van het koor zelf. Afscheid nemen en terugblikken naar de gouden tijden van weleer stemt weemoedig, maar muziek maakt ook vrolijk. Muziek sluit je af met mooie slotakkoorden en de harmonie van die akkoorden zit ook in ons hart. Daarmee kunnen we de toekomst in kijken.

Het Doortochtkoor bestaat al bijna 45 jaar en is eigenlijk ontstaan in 1968. Vanuit het Kruispunt, waar in die tijd gekerkt werd , zijn de koorleden in 1975 naar de Doortocht gegaan. Het bestuur heeft dan ook besloten om 1975 als oprichtingsjaar te beschouwen. Na de dirigenten Willem Borgonje en Jos van Uden met pianist Emile Chapin , namen Harry en Christine Hermans het stokje over , nu al weer voor 15 jaar.

Zij zijn een duo dat zeer goed op elkaar is ingespeeld en horen elke wanklank. Maar ze zijn enthousiast om ook iets nieuws te leren. Christine heeft diverse muziekstukken bewerkt en geschikt gemaakt voor het koor. Wij willen Harry en Christine bedanken voor de kwaliteiten die zij als bijzonder duo ten dienste van het koor hebben gesteld.

Hoewel het koor nog steeds met veel animo zingt, slaat de vergrijzing wel toe, met als gevolg de daling van het aantal koorleden. De bezetting is niet meer in evenwicht en Harrie en Christine zien zich vanwege dit wankele evenwicht genoodzaakt hun werk te beëindigen. Zeker op het moment dat de Doortocht aan de eredienst onttrokken wordt , heeft het koor geen toekomst meer. Wel zal de cantorgroep , in de maanden die nog resteren , blijven zingen en de herinnering levend houden. Ook rond deze kerst was het koor present tijdens drie vieringen met delen uit de mis van Gounod.

Zij sloten af met prachtige slotakkoorden. Muziek uit het hart.

(Fred Geldof)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1