portret
portret Foto: portret

Videobellen

Actueel 72 keer gelezen

FF Zoeterdoor met Hélène

Maandagavond was een historisch moment. Het was de eerste gemeenteraadsvergadering die werd geleid door burgemeester Lokker. Maar het meest historische was wel dat de gemeenteraad voor het eerst digitaal vergaderde. Een noodwet van de Eerste Kamer staat digitaal vergaderen in deze coronatijden toe. En zo gingen 39 raadsleden en 6 wethouders thuis achter de computer zitten. De burgemeester zat met de raadsgriffier en de gemeenteraadsecretaris in de gemeenteraadszaal. Het was een bizar, triest maar ook amusant schouwspel.

Triest vanwege de coronacrisis. Bizar was de enorme lege raadzaal. De burgemeester had een groot videoscherm voor zich waarop hij alle 39 raadsleden kon zien. Hij leek meer op een regisseur van een zeer ingewikkelde liveregistratie. Ik moet zeggen respect voor burgemeester Lokker. Want ga er maar aanstaan. Videobellen met 39 raadsleden die je niet kent. Ondertussen de groepsapp bijhouden of iemand wil interrumperen. En dan ook nog de agenda en alle processen volgen.

Hoewel de raad elkaar via videobellen al eerder had gesproken, was het nog geen geoliede machine. Niet elk raadslid was er zich bijvoorbeeld van bewust waar de camera zich bevond. Zo zag de kijker de bovenkant van het hoofd van Armin Bauer en zagen we Wim Blansjaar en profile. Sommige raadsleden waren niet te horen soms voor niemand en soms alleen niet voor de burgemeester. “Meneer Nawijn hoort u mij?”, vroeg Lokker. Vervolgens horen we Nawijn mompelen. “Net deed hij het nog”, waarschijnlijk doelend op zijn microfoon. Gek genoeg hoorde de burgemeester dat dan weer niet. En dan waren er ook nog raadsleden die de burgemeester het vuur na aan de schenen legden omdat hij volgens hen een vreemde volgorde bij het stemmen hanteerde of omdat ze een stemverklaring niet op zijn plaats vonden. Tja en als je als burgemeester dan mevrouw Steenis zegt in plaats van meneer, dan is dat te begrijpen. Lokker leek er ogenschijnlijk rustig onder maar ik kan me voorstellen dat hij het zweet op het voorhoofd had staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1