Op 7 augustus 2012 becommentarieert Hans de gouden rekoefening van Epke in Londen in deze outfit.
Op 7 augustus 2012 becommentarieert Hans de gouden rekoefening van Epke in Londen in deze outfit.

‘Hij staat’ over een leven vol turnen

Actueel 54 keer gelezen

“Ik wil de kijker meenemen in de turnoefening”

Hélène Ouwerkerk

Turnen staat voor Hans van Zetten in hoofdletters geschreven. Na een leven als turner en trainer bij Pro Patria, bondscoach en nu sportcommentator, kon een boek dan ook niet uitblijven. Volgende week ziet ‘Hij staat’ het levenslicht. De titel verwijst naar het enthousiaste commentaar dat Van Zetten gaf tijdens de gouden rekstokoefening van Epke Zonderland.

Zoetermeer - Hans van Zetten moet er wel een beetje om lachen. “in mijn enthousiasme riep ik ‘Hij staat’ toen Epke zijn bijzondere oefening tijdens de Olympische Spelen had gedaan. Inmiddels is ‘Hij staat’ een uitdrukking geworden die mensen voor allerlei zaken gebruiken voor de kerstboom, noem maar op. Vlak na dat commentaar kreeg ik van een collega journalist te horen dat ik trending topic was op Twitter. Ik wist niet eens wat het was”, vertelt hij. Al een aantal jaren wordt Hans van Zetten aangemoedigd door verschillende mensen om een boek te schrijven. “Ik ben daar altijd terughoudend in geweest want dat betekende toch dat ik iets over mijn eigen achtergrond moest vertellen. Dat vond ik niet zo nodig. Uitnodigingen om in talkshows te komen heb ik ook altijd afgeslagen. Het gaat niet om mij. Toch ben ik overstag gegaan want ik wil de verhalen en kennis die ik heb graag delen.” Dat delen van kennis houdt hij ook voor ogen tijdens zijn commentaar. “Dan komt de schoolmeester in mij weer naar boven. Voor het commentaar bedenk ik of er kinderen of volwassenen kijken. Ik wil de kijker meenemen. Het is een les die ik heb geleerd toen ik een proef deed voor de NOS. De regisseur zei: ‘Ik hoor dat je er veel verstand van hebt maar de kijker is al afgehaakt want het is veel moeilijk’. Dat was een goede les die ik me altijd voor hou”

Hans van Zetten kreeg het turnen met de paplepel ingegoten. Bij Pro Patria vervulden zowel zijn ouders als broer Hans en zijn zus Marianne een grote rol. Het gezin was altijd op de turnvereniging actief. Maar moeilijke momenten waren er ook. Zo is het plotselinge overlijden van zijn zusje Marianne nog altijd een zwarte bladzijde voor hem. “Ik vond het ook moeilijk om het in het boek op te tekenen. We waren altijd samen. We waren complementarisch aan elkaar. Ik ga het boek ook inlezen voor blinden en slechtzienden en zie al tegen deze passage op.”

Uiteraard is er veel aandacht voor de sporters. Zoals Epke Zonderland maar ook de Zoetermeerse zussen Monique en Ingrid Bolleboom en Yuri van Gelder. Volgens van Zetten vraagt de turnsport veel van iemands karakter. “Je moet enorm kritisch op jezelf zijn. En het perfect uitvoeren van een oefening vergt heel veel tijd. Ik noem dat uitgesteld genoegen. Het is een lange weg waarna je pas aan het eind het genoegen van een perfecte sprong krijgt”, zegt hij. Het is ook om die reden dat Van Zetten er ook niet mee zit dat de Olympische Spelen naar 2021 gaan. “Uitgesteld genoegen. Een jaar langer om je er op te verheugen want erheen ga ik zeker.”

Het boek ‘Hij staat’ ligt vanaf 28 april in de winkels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1