Wethouder Paalvast overhandigt Peter van der Bent zijn boeken. Foto: Gerard van Warmerdam
Wethouder Paalvast overhandigt Peter van der Bent zijn boeken. Foto: Gerard van Warmerdam Foto: Gerard van Warmerdam

Weer met een boekje op de bank

Actueel 66 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

e-books nam een vlucht bij gesloten bibliotheek

Bibliotheek

Leden van de bibliotheek kunnen boeken reserveren door in te loggen met hun pas op de website www.bibliotheek-zoetermeer.nl. Bellen kan via 0793438200

Blij neemt Peter van der Bent zijn tasje met bestelde boeken in ontvangst in de bibliotheek. Vanwege de eerste dag waarop lezers hun boeken konden afhalen was wethouder Robin Paalvast naar de bibliotheek gekomen om de eerste boeken aan de lezers te overhandigen.

Zoetermeer - “Ik ben hier hartstikke blij mee”, zegt Peter van der Bent. De Zoetermeerder had voor de lock down zijn boeken besteld en toen ging de bieb dicht. Peter en andere lezers waren aangewezen op andere boeken of online boeken. Nu start de bibliotheek voorzichtig weer op. Alleen met een afhaalservice. Wethouder Paalvast blijft op afstand staan terwijl Peter van der Bent het naar voren geschoven tasje pakt. “Twee van de drie bestelde boeken dus dat is mooi”, zegt Van der Bent. Dat boeken alleen maar op bestelling worden geleverd vindt de lezer niet erg. “Ik struin niet tussen de kasten door maar zoek gericht boeken waar ik iets over heb gelezen dus boeken bestellen is voor mij prima.”

Dat alles bij de bibliotheek nog lang niet normaal is, vertelt Karin Flanderhijn, teamleider van het servicebureau. “De boeken gaan na terugkomst in een bak en blijven 72 uur in quarantaine. Daarna worden de kaften gereinigd. We doen dit voor de veiligheid. Het hoeft in principe van de RIVM niet maar de landelijke vereniging van bibliotheken heeft dit protocol dus dat volgen wij.” Tijdens deze eerste dag komen 50 mensen hun bestelde titels halen maar Flanderhijn verwacht nog wel een toeloop. “De mensen kunnen online reserveren maar ze kunnen ook bellen. Op dit moment kunnen mensen alleen bij de hoofdbibliotheek boeken afhalen maar we zijn ook voornemens om boeken te gaan bezorgen bij mensen die ze zelf niet op kunnen halen.”

De afgelopen tijd was er een vlucht in e-books. “We hebben bijna 30.000 e-books maar niet iedere titel is als e-book verkrijgbaar. Dat hangt van de uitgever af”, vertelt Claudia Hilgers, stafmedewerker marketing & communicatie. “Toch was er veel belangstelling voor. We gaan nu ook online diensten opzetten zoals taalcafé’s en online platforms.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22