Anja in een van de lege schoollokalen van De Meerpaal: “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen ook creatief bezig blijven.
Anja in een van de lege schoollokalen van De Meerpaal: “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen ook creatief bezig blijven."

Maak er vooral een positieve tijd van

Actueel 43 keer gelezen

Renate Mamber

Zoetermeer - IKC De Meerpaal ging net als de andere Zoetermeerse scholen aan de slag met onderwijs op afstand. Na een hectische start, verloopt alles naar wens. Adjunct-directeur Anja Hepp: “Je kunt de leerstof op afstand goed overdragen, maar de kinderen missen de juf of meester wel. En andersom natuurlijk.”

 Vanuit huis of vanuit lege schoollokalen houden de leerkrachten van De Meerpaal contact met de leerlingen. Via online programma’s of via telefoon. Daarnaast kunnen leerlingen eens in de week op school via een vast schema een tas met nieuwe materialen ophalen. Ook kunnen ze dan op gepaste afstand even gedag zeggen tegen juf of meester.

“In zo’n tas zit van alles wat ze nodig hebben”, vertelt Anja. “Niet alleen lesmateriaal, maar eveneens kleurplaten, lijm, schaartjes, een leesboek en een spelletje. De leerlingen hebben dit soort spullen soms niet in huis. Wij vinden het belangrijk dat ze ook creatief bezig blijven. Spelenderwijs leren ze daar veel van.”

Wel is van belang dat de kinderen voldoende toegang tot computers hebben. Anja: “In Palenstein beschikken lang niet alle kinderen over een eigen computer of laptop. Vaak is er maar een en daar moet het hele gezin gebruik van maken. Daarom hebben alle leerlingen die dat nodig hadden bij ons een laptop kunnen lenen.”

De taalklassen van De Meerpaal verdienen extra aandacht. “De leerlingen in deze klassen beheersen het Nederlands nog niet goed, terwijl veel informatie via tekst wordt overgedragen. Op school lezen we de teksten vaak klassikaal. Nu lezen de leerkrachten bepaalde teksten online voor, bijvoorbeeld voor geschiedenis.”

Anja begrijpt dat de nieuwe situatie veel vraagt van leerlingen en ouders. “Van de leerlingen wordt meer zelfstandigheid gevraagd en van de ouders meer begeleiding. We moeten vooral zo ontspannen mogelijk blijven omgaan met de situatie en er ook de voordelen van zien. Laten we er vooral een positieve tijd van maken met veel creativiteit en beweging.”

Pannenkoekendag

Adjunct-directeur Anja Hepp ziet veel leuke voorbeelden van onderwijs op afstand: “Vorige week was het bijvoorbeeld Pannenkoekendag. Normaal bakt dan een leerkracht pannenkoeken op school. Dit keer zijn er allerlei recepten rond gestuurd. Leerlingen stuurden filmpjes en foto’s terug van hoe ze pannenkoeken bakten of aten. Een leerkracht las online het verhaal Mees Kees bakt pannenkoeken voor. Hoe leuk is dat!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38