Collage van burgemeester Aptroot in Zoetermeer. Foto
Collage van burgemeester Aptroot in Zoetermeer. Foto"s: Gerard van Warmerdam

Afscheid zonder enige franje

Actueel 55 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Het afscheidsinterview met burgemeester Aptroot stond al weken gepland maar door de coronacrisis zitten het Streekblad en burgemeester Aptroot niet aan de koffie maar spreken we elkaar telefonisch. “Laten we maar het goede voorbeeld geven”, zegt Aptroot.

Zoetermeer - Zijn laatste weken als burgemeester van Zoetermeer zien er voor Aptroot anders uit dan hij had gedacht. Geen laatste keren afspreken met organisaties in de stad, geen laatste gemeenteraadsvergadering leiden en al helemaal geen groot afscheidsfeest dat stond gepland. “Veel mensen zeggen tegen mij, wat erg dat u geen afscheidsfeest heeft maar ik vind het vooral heel erg voor mensen die ziek zijn en ondernemers die zorgen hebben. Dit had niemand voorzien. De wereld ziet er heel anders uit.”

Hoe kijkt u als voorzitter van de gemeenteraad naar het politieke klimaat in Zoetermeer?

“Ik maak me zorgen over het politieke klimaat. De verhoudingen zijn goed en de gemeenteraadsleden gaan goed met elkaar om maar ik maak me zorgen over een gemeenteraad met 13 fracties. Door die versnippering dreigt de stad onbestuurbaar te worden. Ik ben van mening dat je niet voor elk detail een eigen partij hoeft op te richten. Mijn persoonlijke mening is om de kiesdrempel te verhogen naar 5% en minstens twee zetels.Een kiesdrempel helpt ook om samen te werken, misschien combinaties te vormen”

Wat vindt u de hoogtepunten die u heeft bereikt?

“Er waren drie dingen die enorm speelden in Zoetermeer. Dat was veiligheid, de roep om een zwembad en het onderhoud in de stad. Ik heb in mijn eerste weken veel mensen uit Zoetermeer gesproken. Het meeste indruk maakte de mensen in Buytenwegh. Veertig mensen uit de wijk waren via de achterzijde het wijkgebouw binnengekomen omdat ze bang waren voor represailles. Ze vertelden met tranen in de ogen dat jongeren de buurt terroriseerden. Om die reden heb ik snel de stadsmarshall ingesteld. Buytenwegh is nu een prettige en leefbare wijk. Datzelfde gold voor Rokkeveen waar het met de jaarwisseling enorm uit de hand was gelopen. Preventief zijn er toen dertien jongeren opgepakt en tijdens de jaarwisseling vastgezet en dat had effect. Ik ben er blij om dat deze problemen zijn opgelost.” Neemt niet weg dat er weer nieuwe problemen zijn gekomen zoals criminele horeca en jeugdbendes in Palenstein. Ik vind het absoluut niet dweilen met de kraan open maar er zullen altijd nieuwe problemen zijn. Daarom zetten we in Palenstein nu de jeugdmarshall in tegen de criminele jongerengroepen”.

Hoe stond de stad er 7,5 jaar geleden voor?

“Zoetermeer dreigde een krimpgemeente te worden. Dat was een horrorscenario want dat heeft enorme gevolgen voor winkels, theater, verenigingen en scholen. Ik wist dus dat we moesten gaan groeien en dat is gelukt.”

Wat vond u van uw nieuwe werkplek in Zoetermeer?

“In mijn eerste week liep ik rond in het Stadhuis en dacht ‘wat een oude zooi’. De collega’s waren er aan gewend en zagen dat niet zo. Maar feit was dat het Stadhuis een flinke opknapbeurt nodig had en dat is in het Stadhuis-Forum gelukt. Ik heb er vertrouwen in dat de Markt straks met woningen en de ondergrondse garage heel mooi gaat worden.””

Wat is er de afgelopen jaren niet gelukt om te veranderen?

“Zonder twijfel de Mandelabrug”, lacht Aptroot. “Ik riep gelijk toen ik hier burgemeester werd, laten we er iets moois van maken. Weg met dat lelijke geel en dat lelijke gemeentelogo en die kreten als leisurestad. Terwijl heel Nederland onder de brug door rijdt dus het kan zo’n mooi visitekaartje zijn. Helaas gaan sommige zaken zo langzaam dat die brug er nog steeds zo uit ziet.”

Houdt u van Zoetermeer?

“Zeker weten. Veel mensen waren verbaasd toen ik 7,5 jaar geleden aantrad als burgemeester van Zoetermeer. Ik ben geboren en getogen in Wassenaar. Mijn kinderen zeiden zelfs ‘Zoetermeer, dat moet je toch niet doen pa’. Maar we zijn van Zoetermeer gaan houden. Een van onze zoons woont zelfs met zijn gezin in Zoetermeer en ook de andere kinderen komen hier graag. Vrienden nemen we graag mee om bijvoorbeeld wat op het Stadhuisplein te gaan drinken. De reacties zijn dan altijd: ‘wat is het hier gezellig’. En ook de Dorpsstraat verrast mensen van buitenaf altijd. Zoetermeer is wel een New Town maar wel met een 1000-jarige geschiedenis.”

Wat vindt u van de Zoetermeerders?

“Zoetermeerders zijn prettige mensen. Ik ken een collega die in zijn vrije tijd nooit in de stad is waar hij burgemeester is omdat hij bang is te worden lastig gevallen. Wij doen hier alles; boodschappen, uit eten en uitgaan. Ik ben in die tijd maar twee keer echt op een vervelende manier lastig gevallen. De meeste mensen zijn aardig en positief. Ik heb wel altijd een aantekenboekje en pen bij me zodat ik op kan schrijven als mensen iets melden.”

Dus u blijft hier wonen?

“Zeker weten. Mijn vrouw Heleen en ik genieten enorm van Zoetermeer en blijven hier zeker wonen. We gaan echt niet terug naar Wassenaar dat vind ik veel te saai.”

En hoe ziet de toekomst eruit?

“Ik ga eerst even afkicken van alle drukte van de afgelopen tijd. Daarna ga ik was wel weer iets doen maar ik weet nog niet wat. Ik heb wel aanbiedingen gekregen maar die heb ik afgeslagen met de mededeling ‘kom halverwege het jaar maar terug.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 23 uur geleden
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer gisteren 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05