Vlnr:Taco Kuiper, Willem Hermans (stedenbouwkundige), Alcuin Olthof (architect), de Schatbewakers en Jan Pieter Lokker. Foto: Simone Langeveld
Vlnr:Taco Kuiper, Willem Hermans (stedenbouwkundige), Alcuin Olthof (architect), de Schatbewakers en Jan Pieter Lokker. Foto: Simone Langeveld

Schatbewakers overhandigen oogst

Actueel 101 keer gelezen

Simone Langeveld

Lokker: Maak gebruik van bestaande kennis en kunde

Wandeling met goed gesprek

Terwijl Hermans en Lokker het rondje om de Dobbeplas afronden praten ze verder. Lokker: “Een app als (discussie) platform om bewoners en mensen met expertise te horen over onderwerpen lijkt ook een heel efficiënt middel.” Willem: “Wat vindt u van de woonstad geworden?” Lokker: “Ik mis architectuur die er echt uit springt.” Willem: “En wat vind u hét ontmoetingspark van Zoetermeer? Lokker: “Dat is een goede vraag!”

Taco Kuiper, oud-wethouder: “Het is nu precies 80 dagen dat u waarnemend burgemeester bent en vanavond zullen we horen wie u op 1 oktober zal opvolgen in Zoetermeer.” Halverwege het Ommetje dat Willem Hermans vanaf het Stadhuisplein met de burgemeester maakt verwelkomt Kuiper hen, samen met Alcuin Olthof.

Zoetermeer - Wat een mooie gelegenheid om de interessante weerslag van de zoektocht naar de Ziel van Zoetermeer aan de waarnemend burgemeester te overhandigen. De enthousiaste en kundige Hermans vertelt snel en raak over hun missie als Schatbewakers. Sinds de stad 50 jaar groeikern vierde in 2010 hebben ze elkaar gevonden in het onderzoeken wat de nu de ziel van Zoetermeer is en wat haar pareltjes zijn. Dit deden zij niet alleen. De hele stad namen zij mee op hun zoektocht door op allerlei plekken in de stad Stadsgesprekken te organiseren. Het oogstfestijn waarin al hun bevindingen werden gepresenteerd en Arnold Reijndorp zijn stadsessay De nieuwe stad ‘als een adviescadeau’ aan Zoetermeer presenteerde is nu samengevat in het magazine met als titel: ‘Oogstfestijn’. Het magazine werd aangeboden aan Jan Pieter Lokker die eerder burgemeester van Bodegraven was. De waarnemend burgemeester: “Vaak hoor ik van Zoetermeerders dat ze Zoetermeer als een dorp ervaren, kent een stad niet vele zielen?” Willem: “We hebben het spoor verlegd en zullen verder gaan met het opfrissen van het geheugen. Het (korte termijn) geheugen van de stad Zoetermeer wordt na de Zoektocht naar de Ziel van Zoetermeer onze nieuwe rode draad voor onze activiteiten 2020-2022.” “De historicus Lokker erkent het belang van een gedeeld geheugen en geeft ook een advies. “Maak gebruik van de bestaande kennis en kunde in je stad. Laat adviesgroepen uit ca. 8 personen bestaan. Laat daarin naast de jurist ook een kunstenaar deelnemen en een inwoner en zorg dat er zo een interdisciplinaire adviesgroep ontstaat. Het resultaat wordt altijd beter en zorgt voor een snellere acceptatie.” Een advies voor de vergrijzende stad die blijft groeien?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1