Jakobien Groeneveld bij het afvaldepot aan de Argonstraat. Foto: Gerard van Warmerdam.
Jakobien Groeneveld bij het afvaldepot aan de Argonstraat. Foto: Gerard van Warmerdam. Foto: Gerard van Warmerdam

“Als we niks doen wordt het duurder”

Actueel 73 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Het duurt nog zeker een jaar en ook moet de gemeenteraad nog een oordeel vellen, maar als het aan het college en wethouder Jakobien Groeneveld ligt, gaat Zoetermeer een start maken met het apart inzamelen van plastic. “Het wordt een uitdaging. Ik hoor van collega-wethouders dat de eerste maanden zwaar zijn omdat niet iedereen op deze omslag zit te wachten. Maar ik hoor ook dat dat tijdelijk is.”

Zoetermeer - Het al dan niet scheiden van afval is een onderwerp dat veel discussie oproept. Dat merkt Jakobien Groeneveld als geen ander. “Ik krijg er veel mailtjes en reacties op Facebook over de plannen die we hebben. Ik snap dat en daarom willen we het stap voor stap doen. Ook gaan we werken met een extern communicatiebureau dat gespecialiseerd is in gedragsverandering. Met afvalcoaches, local heroes hopen we dat uiteindelijk alle neuzen in de stad dezelfde kant op komen te staan”, legt ze uit. “Het zijn overigens echt niet alleen maar mensen die kritisch zijn op het voorgestelde beleid. Er zijn ook mensen die nu hun plastic zelf wegbrengen naar milieudepots in de wijken en niet kunnen wachten tot ze de extra bak krijgen. Maar er zijn er ook die een extra bak voor plastic niet zien zitten. Apart is wel dat veel mensen zich zorgen maken dat anderen afval op straat gaan dumpen als we het beleid veranderen. Natuurlijk, gaan we hier heel actief mee aan de gang. We willen de stad zeker niet laten vervuilen.”

Dat Zoetermeer ervoor kiest om plastic aan huis op te halen, is het resultaat van diverse proeven en informatie verzamelen bij andere gemeenten. “Je moet een keuze maken tussen bronscheiding en nascheiding. Bij nascheiding haalt een fabriek het plastic uit het afval. Bij bronscheiding bied je zelf je plastic los van het restafval aan. We hebben niet gekozen voor nascheiding omdat er geen fabriek in de buurt is die dat kan en daarnaast doe je bij nascheiding niks aan bewustwording. En dat laatste vind ik ook belangrijk. Mensen moeten gaan inzien hoeveel plastic er in het afval zit.” Toen ze zelf zeven jaar geleden met het scheiden van afval begon wist ze bijna niet wat haar overkwam. “Hoewel ik er bij aankopen op let, had ik zoveel plastic afval.” Naast het scheiden van plastic afval, vindt Groeneveld het ook belangrijk dat mensen zich realiseren hoeveel voedsel ze eigenlijk weggooien. “Ook daar word je je van bewust als je met afval scheiden bezig bent.”

Zoetermeer is overigens geen koploper als het gaat om afval scheiden. In veel gemeenten wordt dit al jaren gedaan. Dit heeft alles te maken met plannen om anders met afval om te gaan wat in 2003 leidde tot de val van wethouder Scheffer. Deze zwarte bladzijde in de Zoetermeerse politieke geschiedenis leidde ertoe dat afvalscheiding jarenlang een beetje vergeten werd. “We moeten dat achter ons laten en daarnaast is het hard nodig om juist nu actie te gaan ondernemen. Vanuit het Rijk wordt het verwerken van restafval flink duurder. Als we dus niks doen dan gaat de afvalstoffenheffing fors omhoog. Door te scheiden kunnen we dit tegengaan en daarnaast zijn we het uit milieuoverwegingen ook verplicht aan de toekomstige generatie”, zegt de wethouder. “De kids zijn ons voorbeeld. Die weten precies hoe het zit.”

Veranderingen

Zoetermeer gaat in 2021 het plastic afval aan huis ophalen. Hiervoor krijgen de huishoudens een extra oranje bak. Deze wordt 1 keer per maand geleegd, dat geldt ook voor de grijze restcontainer. Bij het ophalen van GFT-afval verandert niets. Deze wordt gewoon om de week geleegd. “Je kan dat niet minder vaak doen want dat gaat stinken”, zegt wethouder Groeneveld. Daarnaast wordt het ophalen van groot vuil veranderd. Het aan huis afhalen van groot vuil is straks niet meer gratis. Zelf groot vuil wegbrengen bij het afvaldepot aan de Argonstraat kan wel zonder kosten.

Politiek

Of het afvalbeleid wordt uitgevoerd zoals het college heeft bedacht moet de gemeenteraad dit najaar beslissen. Dan komt het voorstel op de agenda van de raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10