Zoebas-voorzitter Arthur van Hek.
Zoebas-voorzitter Arthur van Hek.

Cultuurverandering bij basketballers

Actueel 62 keer gelezen

We gaan met elkaar de schouders eronder zetten

Britt Henneken

Een dik aangezette noodkreet. Dat is wat nodig was om de ogen van de leden van basketbalvereniging Zoebas te doen openen. Afgelopen woensdag hielden zij een bijzondere algemene ledenvergadering die op Facebook werd aangekondigd als: competitieloos seizoen dreigt voor Zoebas.

Zoetermeer - De basketballers schrokken zich een hoedje en kwamen massaal op de vergadering af. Dat was ook precies de bedoeling volgens voorzitter Arthur van Hek. Het maximaal toegestane aantal van zestig man kwam meepraten.

“We zien al een tijd dat leden zich niet verplicht voelen om te helpen op de vereniging”, vertelt Van Hek. Leden horen bij te dragen door scheidsrechter te zijn of de scores bij te houden, maar dat loopt niet zo soepel als gehoopt. “Het gebeurt dat scheidsrechters vier wedstrijden achter elkaar moeten fluiten of dat zelfs toeschouwers van de tegenpartij een taak op zich nemen.”

Met de cultuur binnen de basketbalvereniging ging het afgelopen seizoen dus niet zo best. Dat ziet ook Jos de Frel, al jaren lid van Zoebas en betrokken bij verschillende projecten van de vereniging. “Leden willen alleen maar basketballen en geen taken uitvoeren. Hierdoor wordt het verenigingsgevoel steeds minder.”

De lage inzet van de leden veroorzaakte ontevredenheid, maar er werden nog geen wedstrijden afgezegd. “Wedstrijddagen lopen ook weleens uit, dan beginnen wedstrijden pas om 22:00 uur”, gaat Jos verder. “Uiteindelijk zijn het vaak dezelfde vrijwilligers, de harde kern van de vereniging, die de taken dan op zich nemen. Op de ALV moeten de leden wakker geschud worden, dit gaat echt niet langer.”

De vergadering van afgelopen woensdag heeft een positief effect gehad, aldus Van Hek. “We hebben de ogen van de leden echt wel geopend. We hebben in tijden niet zo’n goede ALV gehad. We gaan met elkaar de schouders eronder zetten.”

Vacatures

De negen vacatures die de vereniging open had staan voor bestuursleden, trainers en coaches zijn teruggebracht naar één en ook bij de technische commissie hebben zes nieuwe vrijwilligers zich aangeboden. “Ik hoop dat de cultuurverandering hiermee is ingezet”, vertelt Van Hek. “Maar er kan nog veel veranderen, daar gaan we de komende jaren aan werken. Zo hebben we een projectgroep opgezet die zich gaat focussen op ledenbinding.”

Hoe ze die ledenbinding willen gaan versterken? “Vorig jaar zijn we met een grote groep leden naar een interlandwedstrijd geweest, dat was geweldig. Activiteiten die niet direct met basketbal te maken hebben, verhogen het verenigingsgevoel. Daar gaan we op inzetten.”

Voor nu lijkt het probleem opgelost, maar hoe het in de praktijk zal gaan, moet in september blijken, als de wedstrijden weer beginnen. “Aankomend seizoen komt het goed qua bestuur en coaches, maar of de dagelijkse vrijwilligers komen opdagen, dat moet nog blijken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 19 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 19 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 20 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 20 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40