Laurens de Groot als Man met koffer. Foto: Heidi de Gier
Laurens de Groot als Man met koffer. Foto: Heidi de Gier Foto: heidi de gier

Verhalenverteller in het museum

Actueel 58 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Uiteenlopende verhalen waarin sprookjesfiguren in actuele en Zoetermeerse gebeurtenissen worden gevlochten. Dat kan het publiek op de zaterdagen in augustus verwachten als Zoetermeerder Laurens de Groot tijdens de Cultuurzomer komt optreden met zijn Midzomerdagsdroom.

Zoetermeer - Laurens de Groot is als acteur en verhalenverteller al jaren actief. Nadat zijn optredens door de coronacrisis stil kwamen te liggen, is Laurens blij dat hij weer kan optreden voor publiek. En voor wie er niet bij kan of wil zijn, is er de livestream. “De verhalen die ik heb geschreven zijn uiteenlopend”, vertelt De Groot. “Maar ik vind het wel erg leuk om er actuele gebeurtenissen of een link naar de stad aan toe te voegen.” Opvallend is dat Laurens in zijn verhalen veel sprookjesfiguren als metafoor gebruikt. “Neem bijvoorbeeld het verhaal over een witte pion uit het schaakspel die liever zwart wil zijn omdat de witte stukken zo snel vies worden. Dat verhaal gaat over identiteit en jezelf veranderen. Dat is de boodschap. Maar juist door een metafoor te gebruiken wordt het duidelijker en leuker”, vertelt hij. Inspiratie heeft de Zoetermeerder genoeg. “Bijvoorbeeld door de gesprekken die ik met mensen heb. Maar ook door het observeren van mijn jonge kinderen krijg ik veel inspiratie. Of door wandelingen. Zo heb ik een verhaal geschreven over twee bomen die dichter bij elkaar willen zijn en uiteindelijk laat een van de bomen zich op de andere vallen. De inspiratie voor dat verhaal komt uit twee bomen die ik tijdens een wandeling tegen elkaar zag liggen.”

Leuk vindt Laurens het dat hij voor de Cultuurzomer in Museum De Voorde optreedt. “Het is zoals Shakespeare zei ‘The world is a stage’. Dat geldt op deze plek zeker ook. De deuren staan open naar het cultuurterras. Ik kijk er enorm naar uit”, aldus De Groot die met zijn voorstelling Midzomerdagsdroom natuurlijk een link maakt naar Shakespeares Midsummer night’s dream.

Over corona wil hij het niet al te veel hebben. “Volgens mij zijn mensen coronamoe en willen we het liever over iets anders hebben. Geen probleem, er zijn onderwerpen genoeg.”

Cultuurzomer

De optredens Midzomerdagsdroom van Laurens de Groot zijn te zien op 1, 8, 15, 22 en 29 augustus om 14.30 uur in Museum De Voorde aan het Stadhuisplein. Kom coronaproof kijken of volg de livestream. Voor reserveren en informatie: www.cultuurzomer079.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14