Yolanda Snellaars en Hilko Folkeringa kijken uit naar nieuwe opzet UITfestival. Foto: Gerard van Warmerdam
Yolanda Snellaars en Hilko Folkeringa kijken uit naar nieuwe opzet UITfestival. Foto: Gerard van Warmerdam Foto: Gerard van Warmerdam

Voorproefjes op rondreizend festival

Actueel 98 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Yolanda Snellaars (projectleider UITfestival namens CKC) en Hilko Folkeringa (directeur Stadstheater) hadden een prachtig programma voor een UITfestival op touw gezet. “We hadden het stokje overgenomen van Floravontuur om qua organisatie de kar te trekken. Voortbordurend op de voorgaande jaren, stond het programma in de steigers. En toen kwam Corona”, steekt Hilko Folkeringa van wal. En zoals met zoveel zaken moest ook door dit programma een streep worden gezet.

Zoetermeer - Inmiddels hebben Snellaars en Folkeringa het programma drastisch omgegooid maar niet minder aantrekkelijk. Integendeel, in plaats van een weekend vol culturele activiteiten is het UITfestival nu een maand lang en niet alleen in het Stadshart maar ook in de wijken. “Het was duidelijk dat veel mensen tegelijk op een overvol plein geen optie was”, zegt Folkeringa. “Maar door deze opzet kunnen we eigenlijk alleen maar meer mensen kennis laten maken met het culturele aanbod in Zoetermeer.”

Yolanda Snellaars is enthousiast. “Het UITfestival is dit jaar eigenlijk één groot rondreizend festival.” CKC en Stadstheater hebben het programma op touw gezet maar het hele culturele veld zoals Boerderij, het museum, Cameo maar ook alle amateurverenigingen zijn als participant aangesloten. “We hebben van de nood een deugd gemaakt maar inmiddels zijn we zo enthousiast over het concept, dat we niet uitsluiten dat we dit verder voortzetten”, zeggen de initiatiefnemers.

Het UITfestival is in het Stadshart, Meerzicht, Oosterheem, Buytenwegh en Seghwaert. Voor deze wijken is gekozen omdat de inwoners gewend zijn aan activiteiten. Het aantal activiteiten is gevarieerd van een wijkbioscoop tot pop up optredens en van workshops tot nostalgische muziek. Aan alle doelgroepen is gedacht.

“In Zoetermeer is de cultuurvisie in de maak. Die komt pas in het najaar in de gemeenteraad aan bod maar het mooie is dat we met dit UITfestival in de wijken al aan de slag gaan in de lijn die nu in de concept cultuurvisie staat”, zegt Hilko Folkeringa. “Zoetermeerders krijgen met dit festival meer inbreng. Meestal worden de programma’s vanuit de instellingen bepaald maar nu gaan we veel meer in contact met de inwoners. Wat willen zij zien?, vult Yolanda Snellaars aan.

Corona dwingt de organisatoren om het anders aan te pakken en het blijft ook voortdurend goed in de gaten houden hoe het zich ontwikkelt. “Wat we hebben opgezet is conform de regels die nu gelden. Fingers crossed dat er niks verandert”, zegt Folkeringa. “Mensen moeten in ieder geval reserveren. Dat kost niks maar is nodig omwille van de veiligheid. Ook moet iedereen blijven zitten. Het is het nieuwe normaal waar we mee om moeten gaan.”

Programma

Op Facebook en Instagram hoort u over het festival. Een vlogteam gaat vlogs maken. Ook staat alle informatie op www.uitfestivalzoetermeer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1