Afbeelding
Aangeboden door Dynamiet.nl

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie voor uw hypotheek?

Actueel 64 keer gelezen

Klinkt het Bureau Krediet Registratie u bekend in de oren? Het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel, is een Nederlands kredietregistratiebureau. Mocht u er nooit mee te maken krijgen, dan is dit alleen maar goed. Mocht u wel met het BKR te maken krijgen, dan veroorzaakt dit niet direct problemen. Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om het BKR u niet te laten belemmeren en de BKR-registratie te verwijderen. Bent u benieuwd wat het BKR is, wat voor gevolgen dit kredietregistratiebureau met zich mee kan brengen en hoe eventuele problemen met het BKR opgelost kunnen worden? Lees dan met ons mee! 

Wat houdt het BKR in?

Het BKR houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten krediet een elektronisch dossier bij. Het doel van Stichting Bureau Krediet Registratie is om de consumenten te beschermen tegen overkreditering. Het BKR verstrekt de informatie aan de geldverstrekkers. Op deze manier kunnen de geldverstrekkers bepalen of zij de persoon in kwestie wel of geen lening verschaffen. De personen worden geregistreerd vanaf een lening van 250 euro. Het BKR bewaart de gegevens tot vijf jaar na de aflossing. De banken en kredietverstrekkers willen weten of u nog ergens anders geld heeft geleend en of u wellicht betalingsachterstanden heeft of had. Hieronder staan een aantal voorbeelden van krediet wat geregistreerd wordt bij het BKR:

- Roodstand op de betaalrekening boven de 250 euro
- Creditcards
- Telefoonabonnementen boven de 250 euro
- Private lease auto’s

Naast alle kredieten vanaf 250 euro die wel bij het Bureau Krediet Registratie worden geregistreerd, zijn er ook kredieten die hier niet worden geregistreerd. Deze kredieten zijn onder andere:

- Studieleningen
- Incassobureaus
- Achterstanden bij de belastingdienst, zorgverzekeraars en energiemaatschappijen
- Huurachterstanden bij woningcorporaties
- Onderhandse leningen

Verschillende BKR-registraties

Een registratie bij het BKR hoeft niet meteen negatief te zijn. Alle kredieten worden namelijk geregistreerd. Het kan pas problemen opleveren als er betalingsachterstanden zijn opgelopen. Hierdoor maakt het BKR onderscheid tussen twee soorten registraties, namelijk:

- Een positieve BKR-registratie
Dit houdt in dat er een lening of krediet is afgesloten, maar alles netjes op tijd betaald wordt. In dit geval is er dus niets aan de hand en ondervindt de persoon geen hindernissen. De persoon is financieel gezond, wat goed!

- Een negatieve BKR-registratie
Dit houdt in dat er betalingsachterstanden zijn opgelopen. De persoon krijgt een achterstandscodering en ondervindt meer moeite om een lening, bijvoorbeeld een hypotheek, af te sluiten. Deze registratie blijft tot vijf jaar na het aflossen van de lening staan.

Aan de negatieve BKR-registratie wordt een A- of H-codering toegevoegd. Een A-codering betekent dat er sprake is of is geweest van betalingsachterstanden van het krediet. Een H-codering houdt in dat de achterstand is hersteld en dat er tegenwoordig op tijd wordt betaald.

Wat is de invloed van het BKR op een hypotheek?

U wilt graag een hypotheek afsluiten, maar weet niet of dit mogelijk is. Met een positieve BKR-registratie kunt u dit gerust doen. Met een negatieve BKR-registratie kan dit wat complexer zijn. De hoogte van de leningen die geregistreerd staan bij het BKR zijn van invloed op de hoogte van de hypotheek die u numag afsluiten. Aan de achterstandscodering van de negatieve BKR-registratie is een getal toegevoegd. Des te hoger het getal, des te zwaarder de achterstandscodering. Dit betekent niet meteen dat het onmogelijk is op een hypotheek af te sluiten. 

BKR verwijderen

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht een BKR-toetsing te doen voordat zij een lening verstrekken. Dit kan uw hypotheek in gevaar brengen. Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden om uw BKR alsnog te verwijderen. Een mogelijkheid is om een schriftelijke plausibele verklaring om te stellen waarin een duidelijke en logische oorzaak staat omschreven. Als de kans voor herhaling klein is, dan kan zich alsnog de mogelijkheid voordoen dat u een hypotheek met BKR kan afsluiten. Gelukkig zijn er genoeg gespecialiseerde kantoren die u hierbij kunnen ondersteunen. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om alsnog uw gehoopte hypotheek af te sluiten! 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38