Afbeelding
Aangeboden door helmonline.nl

Scooterhelm kopen: Let hierop!

Actueel 98 keer gelezen

Wanneer je een nieuwe scooterhelm wilt kopen, kan het zijn dat je overweldigd wordt door het aanbod. Waar let je op tijdens de aanschaf en wat is nu eigenlijk het verschil met een motorhelm? Wij geven je meer informatie en tips, zodat jij de voor jou perfecte helm kunt kiezen.

Verschillende soorten

Allereerst is het goed om te weten dat er geen aparte motor- of scooterhelmen zijn. Voor de keuze van het type helm baseer je je op jouw rijgedrag en op de snelheid van je tweewieler. Er zijn, in grote lijnen, drie typen helmen. 

Jethelm: Dit wordt ook wel dophelm genoemd. Dit model heeft geen kinstuk en soms ook zelfs geen vizier. Je gezicht is onbedekt en dat heeft voordelen en nadelen. Voor (meestal korte) ritten tijdens aangename temperaturen is deze helm erg fijn: je voelt de wind op je wangen en hebt vrij zicht. Bij koudere temperaturen en bij hogere snelheden is dat een stuk minder prettig en bovendien heb je door het ontbreken van een kinbescherming meer kans op letsel bij een val.

Integraalhelm: bij dit model is er wél een kinstuk én een vizier. Je hele hoofd, inclusief je gezicht, is bedekt. Bij hogere snelheden, grotere afstanden en kouder weer is dit type helm veel comfortabeler en veiliger.

Systeemhelm: Dit is een model mét kinstuk, maar deze is opklapbaar. Het zit dus eigenlijk tussen de bovenste twee typen in. 

Jouw rijgedrag

Ga bij de keuze van je helm dus af op jouw rijgedrag. Blijft je scooter in de wintermaanden in de schuur staan en gebruik je hem alleen voor dagelijkse, korte ritten tijdens mooi weer? Dan is een jethelm een prima keuze. Ga je het hele jaar door met de scooter naar je werk? Dan is het toch wel de overweging waard om een integraal- of systeemhelm te kopen.

Merk en ECE-keurmerk 

Welk model je ook kiest, ga altijd voor een helm met ECE-keurmerk. Dan ben je er zeker van dat je een goede scooterhelm hebt én dat je er mee de weg op mag. Merken met een goede kwaliteit, voor een leuk prijsje én met een ECE-keurmerk zijn bijvoorbeeld Vinz, Shark, HJC, Arai, Schubert en Scorpion.

De juiste maat

Wanneer je eenmaal het type helm hebt gekozen, kun je gaan kijken naar bijzaken. Denk daarbij aan de kleur, het uiterlijk en de extra kenmerken (vizier, Bluetooth mogelijkheden, sluiting, etc.). Als laatste is het nog heel belangrijk dat je de goede maat koopt. Meet de omtrek van je hoofd, net boven de wenkbrauwen en zoek even online op welke maat je nodig hebt. Een helm die te klein is, zit echt niet prettig en veroorzaakt hoofdpijn en erger. Maar een helm die te groot is, zit ook niet fijn en is bovendien onveilig. Kortom, check even welke maat je hebben moet en bestel die.

Met bovenstaande tips is het kiezen helemaal niet moeilijk meer, want met een paar stappen bepaal je wat voor jou de perfecte nieuwe scooterhelm is!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07