Burgemeester Bezuijen maakt zich op voor een spannende jaarwisseling. Foto: Fotoflex
Burgemeester Bezuijen maakt zich op voor een spannende jaarwisseling. Foto: Fotoflex

Jaarwisseling tussen hoop en vrees

Actueel 61 keer gelezen

Burgemeester Michel Bezuijen maakt zich op voor zijn eerste jaarwisseling in Zoetermeer. Een jaarwisseling zoals we nog nooit hebben meegemaakt want waar een jaarwisseling normaal gesproken redelijk voorspelbaar is, is dit jaar door corona alles anders. “Het is een jaarwisseling waar ik met hoop en vrees naar uitkijk”, aldus Bezuijen.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Die vrees is uiteraard vanwege het vuurwerkverbod en het verbod om met grote groepen samen te komen. “We halen alles uit de kast om het ondanks alle beperkingen een goede jaarwisseling te laten zijn”, zegt Bezuijen. “Zo hebben we voor jongeren een livestream met dj’s die ik niet ken maar dat is een goed teken want dan zijn ze voor de jongeren wel aansprekend. Daarnaast heeft buurtwerk nu al veel contact met de jongeren. Maar daarnaast is de handhaving en de politie en brandweer op volle sterkte, niemand heeft verlof dus er is een maximale inzet.” Uiteraard gaat burgemeester Bezuijen in de nieuwjaarsnacht de straat op met de politie. “Dat is een gewoonte geworden. Sinds ik burgemeester ben (Bezuijen was eerder burgemeester van Rijswijk red.) heb ik geen jaarwisseling meer thuis gevierd.”

Bezuijen erkent dat de feestdagen voor iedereen moeilijk zijn. “Kerst en oud en nieuw mag alleen maar thuis in kleine groepjes. Dat dat moeilijk is, dat begrijp ik, maar het onvermijdelijk en we moeten streng zijn voor onszelf”, zegt hij. “Ik ben ook heel benieuwd hoe het gaat met de drukte in supermarkten. Ik hoop heel erg dat de mensen gespreid boodschappen gaan doen om drukte in de supermarkten te voorkomen. Voor de lockdown merkten we dat er in de winkelcentra een piek is tussen 2 en 3 uur in de middag. Dus ik wil echt een oproep doen om ook eens op een ander moment boodschappen te doen. Daarom hebben de supermarkten ook ruimte gekregen om tot later open te zijn. Alles om het aantal mensen te spreiden.” Hij doet een oproep aan iedereen om zich vooral aan de regels te houden. “Zo’n jaar als dit is niet leuk maar als we ons allemaal aan de maatregelen houden dan kunnen we zo snel mogelijk terug naar normaal.”

Een vreemd jaar was het zeker omdat er steeds minder mogelijk was. “Het is lastiger maar toch heb ik de stad wel goed leren kennen. Ik voel me in ieder geval erg thuis in Zoetermeer”, vertelt Bezuijen. Lovend is hij vooral over het voorzieningenniveau in de stad. “Zoetermeer heeft alles. Feitelijk hoef je de stad niet uit en het is prima wonen.” Toch zit hierin volgens Bezuijen ook tegelijk het grote probleem en dat is het imago van Zoetermeer. “De mensen die ik heb gesproken zijn best wel trots op hun stad maar we mogen dat wel wat meer uitdragen. Daar zit voor mij ook gelijk de een opdracht in om als ambassadeur die trots uit te dragen.”. Waar zijn voorganger Aptroot zich vooral richtte op de criminaliteit is dit voor Bezuijen een belangrijk en blijvend dossier. “We zitten flink in op het tegengaan van ondermijning en depreventie van jeugdcriminaliteit. Als het gaat om high impact crimes, bijvoorbeeld woninginbraken en straatroven, dan zien we die aantallen teruglopen en dat is natuurlijk enorm goed nieuws. En voor die daling blijven we ons als gemeente met alle veiligheidsdiensten in de stad dag en nacht flink inzetten.”

Als alternatief voor het jongerenfeest komt er een digitaal feest. Evenementenorganisatie Firstnoise organiseert een interactieve livestream LITNYE, waarbij jongeren vanuit huis digitaal verbonden zijn met hun vrienden. Zij kunnen via de livestream genieten van muziek van bekende dj’s.

Livestream

“2020 was voor iedereen een donker jaar. Ik hoop dat Zoetermeer in 2021 een mooi en gezond jaar in gaat. En ook hoop ik dat het vaccin ervoor zal zorgen dat we weer wat meer ruimte krijgen. In dat licht bezien hoop ik ook dat ik heel snel in de samenleving de Zoetermeerders kan ontmoeten.”

De jaarlijkse nieuwjaarsvoorstelling van de gemeente Zoetermeer in het Stadstheater is vanwege de lockdown en de aangescherpte coronamaatregelen afgelast. De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Michel Bezuijen wordt via een videoboodschap uitgezonden in de eerste week van het nieuwe jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1