Afbeelding
Michel Bezuijen kijkt er naar uit om in Zoetermeer aan de slag te kunnen gaan. Foto: Robbert Roos

Dag Rijswijk, Hallo Zoetermeer

Actueel 123 keer gelezen

Michel Bezuijen zal per 1 oktober benoemd worden als de nieuwe burgemeester van Zoetermeer. De afgelopen zeven jaar was hij burgemeester van Rijswijk. Een enerverende periode waarin Bezuijen, zoals hij het zelf zegt, het vak mocht leren en mooie contacten op mocht doen. De redactie van Groot Rijswijk ging met hem in gesprek over het afscheid van Rijswijk, maar ook over de kennismaking met Zoetermeer.

Rijswijk - We ontmoeten Michel Bezuijen vlak voor zijn vertrek op het stadhuis. Buiten is het prachtig weer en in de omgeving wordt volop gebouwd. Een stad in beweging waarin Bezuijen met veel plezier zijn functie uit mocht oefenen.

Met welk beeld kwam u bij uw aantreden naar Rijswijk.

Michel Bezuijen schiet direct in de lach. “Eigenlijk moet ik bekennen dat ik Rijswijk in eerste instantie alleen kende van de borden langs de A4. Ik had er dan ook geen speciaal beeld van. Door snel naar Rijswijk te verhuizen leerde ik de stad al snel kennen als een mooie woon/werkstad met een groen karakter.”

Op welke dingen die bereikt zijn tijdens uw ambtsperiode bent u het meest trots.

“Laat ik voorop stellen dat alles wat bereikt is, door meer mensen is gedaan. Van persoonlijke wapenfeiten zou ik niet willen spreken. Als ik iets zou moeten noemen dan is dat de veiligheidsagenda. Die was er bij mijn aantreden nog niet. Verder ben ik erg blij met de stadsvisie die er nu ligt. Ik ben trots dat ik aan die zaken mijn steentje bij heb mogen dragen.”

U heeft met iedereen een warme band. Hoe doet u dat.

“Ik heb altijd geprobeerd transparantie te hebben, open te staan voor dingen, benaderbaar te zijn en dat ook uit te stralen. Mijn streven is altijd geweest verbinding te maken met mensen, en ze daarmee ook zelfvertrouwen te geven. Door daar veel tijd in te steken heb ik Rijswijk wat meer ‘kleur op de wangen’ gegeven. Ik heb het denk ik ook aan mijn opvoeding te danken. Mijn moeder zei laatst nog; als hij te arrogant wordt, dan trek ik hem gewoon weer naar beneden.”

Rijswijk en Zoetermeer zijn steden die niet veel ‘kleur’ hebben. Waarvoor heeft u voor beide steden gekozen.

“Als je mensen van buiten spreekt dan hoor je dat inderdaad nog weleens. Maar spreek je de mensen die er wonen, dan zijn zij alom enthousiast. Mensen die van buitenaf komen en hier gaan wonen, die willen al snel nooit meer weg. Wie je ook spreekt; iedereen is trots op wat ze hier doen. Wat dat aangaat hebben Rijswijk en Zoetermeer veel overeenkomsten. Van buitenaf zie je de ‘pareltjes’ niet die in beide steden verborgen liggen. Maar die zijn er zeker wel. Ik ben dat altijd direct gaan verdedigen. Zo was er een bedrijf wat Rijswijk wilde verlaten. In ons gesprek bleek dat ze nooit verder kwamen dan de Plaspoelpolder. Ik heb de directeur meegenomen naar Oud Rijswijk. Daar heeft hij later een huis gekocht en het bedrijf is gebleven.”

Wat gaat u straks het meeste missen.

Michel reageert direct; “De mensen en de contacten die ik hier heb opgedaan. De warmte die ik heb gevoeld, en nog steeds voel overigens. De reacties op mijn vertrek zijn echt hartverwarmend. Iedereen gunt het me van harte, maar vindt het wel jammer dat ik vertrek. Dat is fijn om te horen.”

Als burgemeester moet u onafhankelijk zijn en boven de partijen staan. Gaat u dat gemakkelijk af.

“In het begin werd ik nog weleens gewaarschuwd; je moet niet té losjes zijn. Maar ik vind contact met mensen nu eenmaal leuk. Inmiddels heb ik wel geleerd daar balans in aan te brengen. Als wethouder in Haarlemmermeer was ik altijd stevig in mijn dossiers. Als burgemeester van Rijswijk moest ik dat anders doen. Gaandeweg leer je daarmee omgaan en is het op een bepaald moment ook soms wel fijn om geen mening te hoeven hebben.” Om er aan toe te voegen; “Al denk je soms als persoon weleens: oh nee.”

Met welke thema’s moet uw opvolger aan de slag

“Dat moet mijn opvolger vooral zelf bepalen. Ik hoop dat ze de agenda rondom het thema ‘Smart City’ (het toepassen van nieuwe technologie in de stad) voortzetten en de uitvoering van de Stadsvisie. Verder hoop ik dat Rijswijk de open en transparante houding van nu, ook in de toekomst blijft behouden.”

Zoetermeer was op zoek naar een echte ‘crime-fighter’. Hoe kijkt u tegen die titel aan.

“Ik heb de afgelopen 7 jaar veel meegemaakt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook in mijn vorige werk heb ik veel met calamiteiten te maken gehad. Die ervaringen zijn erg bruikbaar en kan ik ook straks in Zoetermeer goed gebruiken. Die kennis is zeker een voordeel.”

U bent niet actief op Facebook. Is dat een bewuste keuze.

“Jazeker. Ik ben wel actief op Twitter en Instagram. ik zie de toegevoegde waarde van Facebook niet in omdat het daar vaak over persoonlijke dingen gaat. Ik ben blij dat ik niet alles hoef te lezen. Het past niet bij me, dus doe ik het niet.”

Trouwen, een nieuwe baan en direct verhuizen. Wat vond mevrouw Bezuijen daarvan.

“Die staat gelukkig volledig achter me. We kijken er naar uit om zo snel mogelijk nieuwe contacten op te doen in Zoetermeer en de stad goed te leren kennen.”

Wat zou u de lezers nog willen zeggen

“Ik vind het jammer dat ik door de coronacrisis geen persoonlijk afscheid kan nemen van iedereen. Daar is het nu de tijd niet voor. Ik wil iedereen danken voor het vertrouwen wat ze in mij gesteld hebben, en veel plezier en geluk wensen in Rijswijk. Ik kom hier zeker nog vaak op bezoek.”

Robbert Roos

‘Ik vind contact met mensen nu eenmaal leuk’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22