Afbeelding
Foto: Nathalie De Jong

“Een moeilijk leven is een rijkdom”

Actueel 108 keer gelezen

Ruud Bruggeman (78) was niet gelukkig in zijn jeugd. In 1951 hoorde hij dat zijn vader in 1945 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp in Duitsland was overleden aan een longontsteking. De laatste keer dat Bruggeman zijn vader heeft gezien, was op tweejarige leeftijd. Door alle moeilijkheden die hij heeft meegemaakt ging hij nadenken. Dit leidde ertoe dat hij dit jaar een boek heeft uitgebracht met de titel ‘In ieder mens leeft een verlangen’. Door middel van pelgrimstochten heeft hij antwoorden gezocht op levensvragen.

Door Nathalie de Jong

Zoetermeer - “Men wordt in het leven heen en weer geslingerd tussen emoties en gebeurtenissen, maar soms zijn andere dingen belangrijker. Ik heb een citaat op de achterflap van mijn boek gezet: ‘De pelgrimsweg is een boeiende metafoor voor de levensweg. Op een weg naar vrede met jezelf, met je leven en je medemensen.’ Mensen zijn niet altijd tevreden, maar met ontevreden zijn schiet je niets op. Het is veel prettiger om vrede te hebben. De ene medemens is leuker dan de ander, dat ervaart iedereen. Ik kan me dan ergeren of een ander proberen te veranderen, maar dat krijg ik niet voor elkaar. Dus als ik mag zijn wie ik ben en de ander mag zijn wie hij is, dan sta je op een andere manier in het leven.”

Ruud vindt onder andere inspiratie in de literatuur. “Ik vind bijvoorbeeld de Vos uit het boekje ‘De kleine prins’ van de Franse schrijver De Saint-Exupéry heel inspirerend. Hij zegt daar: ‘Het is heel eenvoudig: alleen met je hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’ Als je dichtbij je hart bent dan is het fijn, goed en mooi, maar als je weggaat uit je hart dan krijg je allerlei teleurstellingen. In mijn boek heb ik het veel over het ego. Dat zit je dwars, want je wil van alles en het is nooit genoeg. Als je daarvan los kan komen is er ruimte voor vrede. Dit is hetzelfde als geven en krijgen van andere mensen, daar word je allebei gelukkig van. Als ik tegenslagen heb, dan denk ik aan het citaat van Herman Finkers: ‘De cursus omgaan met teleurstellingen gaat helaas, wederom niet door.’ Ik bedenk dan altijd dat de gebeurtenis zelf neutraal is. Hoe je ermee om gaat, dat beslis je zelf.”

Moeilijkheden ziet Ruud niet als een straf. Het biedt ook kansen. “Als je het in je leven lastig hebt, dan moet je nadenken. Een moeilijk leven biedt dus voordelen. Je leeft minder oppervlakkig, want je moet de diepte ingaan om er weer uit te komen; dat is een rijkdom. Vroeger waren wij straatarm, later heb ik het een stuk beter gekregen. Dat draagt bij aan mijn gemak, maar niet aan mijn vrede met mijzelf. Wat is belangrijker? Dat heb ik tijdens mijn pelgrimstocht uitgebreid mogen ervaren. Ik voelde mij volmaakt gelukkig, terwijl ik bijna niks had. Ik heb in mijn lange leven een paar beginnetjes van antwoorden geleefd. Ik zeg geen definitieve antwoorden, want er zijn niet zoveel definitieve antwoorden. Wel zijn er goede richtingen die je leiden naar de antwoorden en dat heb ik tijdens mijn pelgrimstochten gevonden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 14 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 18 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16