Hilda: “In mijn tweede boek, Verschijningen, komen de paranormale gaven van hoofdpersoon Merthe weer bovendrijven.” Foto: RM
Hilda: “In mijn tweede boek, Verschijningen, komen de paranormale gaven van hoofdpersoon Merthe weer bovendrijven.” Foto: RM

Hilda Spruit presenteert tweede boek

Actueel 61 keer gelezen

Het tweede boek van de Zoetermeerse schrijfster Hilda Spruit is uit. De titel is Verschijningen en is een los te lezen vervolg op haar debuut Geestverwanten (bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs). Na haar goed lopende eerste roman, lijkt ook dit boek af te stevenen op een succes. Filmregisseur Dennis Bots prijst het boek en noemt het zelfs goed te verfilmen.

Door Renate Mamber

Zoetermeer - Voor Hilda Spruit is het paranormale een onderdeel van het leven. Ze voelt en ziet zelf wel eens wat. Bijvoorbeeld benen die zomaar uit de muur komen lopen. Haar eigen ervaringen zijn de inspiratiebron voor wat ze schrijft. “In mijn tweede boek, Verschijningen, komen de paranormale gaven van hoofdpersoon Merthe weer bovendrijven”, vertelt Hilda. “Om ermee om te leren gaan, roept ze de hulp in van een paragnost. Als Merthe op een gegeven moment een foto ziet van een vermist meisje, is dat het begin van een spannend avontuur.”

Verschijningen, uitgegeven door uitgeverij Clavis, is nog maar net uit. Nu al krijgt Hilda berichten van mensen die het boek hebben gelezen. “Ze vertellen me dat ze fan van me zijn en dat ze zichzelf in het verhaal herkennen. Dat ze ook dat soort ervaringen hebben. Ik krijg kippenvel van dat soort reacties. Dat is een van de mooiste dingen die je kunt meemaken als schrijfster.”

Hilda vindt het leuk om haar lezers te leren kennen. “Ik wil graag bereikbaar zijn voor mijn lezers. Als ze vragen hebben, kunnen ze die stellen en ik probeer altijd te antwoorden. Ik weet dat de jongste lezer elf jaar is en de oudste ergens in de tachtig. Mijn boeken zijn niet persé meidenboeken, twee van mijn grootste fans zijn zelfs jongens.”

Onder haar schare lezers bevindt zich ook filmregisseur Dennis Bots, bekend van films als Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen. “Dennis heeft het boek gelezen en liet weten dat hij het een goed verhaal vindt. Ook liet hij doorschemeren dat het boek zeer geschikt is om te verfilmen.” Hoewel Hilda natuurlijk hoopt op verfilming, blijft ze er verder redelijk nuchter onder. “Ik weet dat dat soort dingen langdurige processen zijn. Maar wie weet.”

De officiële presentatie van Verschijningen moet nog komen. Die is gepland op 28 oktober in de kleine zaal van het Stadstheater, in samenwerking met Filmhuis Cameo, als onderdeel van het Nederlands Thriller Festival. Vanwege de coronamaatregelen is de presentatie aangepast. Hilda: “Omdat er vanwege de crisis alleen genodigden aanwezig kunnen zijn, willen we proberen om live te streamen.”

Ondertussen ligt Verschijningen al in de boekwinkels en is te koop voor € 19,95. Hilda: “Bij boekhandel De Kler in het Stadshart ligt mijn boek zelfs in de etalage. Wie een gesigneerd exemplaar wil kan mij een berichtje sturen via Facebook.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 19 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 19 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 19 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 20 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24