Ferdinand Jongeling en burgemeester Bezuijen bij de gerenoveerde woningen in Meerzicht. Foto: Fred Roland
Ferdinand Jongeling en burgemeester Bezuijen bij de gerenoveerde woningen in Meerzicht. Foto: Fred Roland Foto: Fred Roland

Nul op de meter in Meerzicht

Actueel 69 keer gelezen

Burgemeester Michel Bezuijen is op kennismakingstour door Zoetermeer. Op de fiets bezocht de nieuwe burgemeester ook Meerzicht waar hij werd bijgepraat over de nul op de meter-renovatie van de Goede Woning in de Landenbuurt.

Zoetermeer - “Eigenlijk had het eind dit jaar moeten zijn maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Het project lag 2,5 maand stil. We verwachten nu in maart 2021 klaar te zijn”, vertelt Ferdinand Jongeling, projectontwikkelaar bij de Goede Woning. De woningcorporatie maakt 214 woningen in Meerzicht nul op de meter. “Dit betekent dat de woningen evenveel energie leveren dan ze verbruiken”, vertelt Jongeling. “Een dure ingreep die we daarom niet voor onze totale woningvoorraad kunnen doen. Maar deze eengezinswoningen zijn zeer geschikt voor deze grote transitie.”
De afgelopen tijd is er hard gewerkt. De woningen hebben gemiddeld 38 zonnepanelen op de daken gekregen. Ook hebben de woningen een warmtepomp, een boiler en wordt er op inductie gekookt: ze zijn all electric. Bewoner Fred Roland vertelt enthousiast over de renovatie. “Het werk is goed gegaan en het huis is erg mooi en comfortabel geworden. Ik ga hier nu echt nooit meer weg”, zegt Roland. Op de vraag van burgemeester Bezuijen of alle bewoners zo enthousiast zijn, zegt Ferdinand Jongeling dat sommigen wel over de streep moesten worden getrokken. “We hebben ook 11 woningen in de omgeving vrijgemaakt waar mensen konden rusten en een enkeling heeft er zelfs overnacht. Ook nu ongeveer de helft van de woningen zijn opgeleverd moeten we maatwerk leveren en de bewoners begeleiden in hun gerenoveerde nieuwe huis. Daar hebben we twee jaar voor uitgetrokken. Het is per slot van rekening toch heel anders wonen dan in een reguliere, gasgestookte woning”, aldus Jongeling. Burgemeester Bezuijen herkent dat. “Ons vorige huis had ook een warmtepomp. Het is ideaal maar je moet er inderdaad wel mee leren omgaan.” Bezuijen is erg blij met projecten als dit van de Goede Woning. “We staan voor de energietransitie om in 2050 CO2 neutraal te zijn .”

De Goede Woning heeft het project zonder subsidie van de gemeente uitgevoerd. “In Palenstein heeft de gemeente wel fors bijgedragen maar hier niet”, zegt Ferdinand Jongeling. “Dat is jammer. Een volgende stap in de energietransitie in Meerzicht is het verduurzamen van onze woningen aan het Alferbos, Hoevenbos, Laveibos en Jagersbos. Dat is hoogbouw waar ook woningen bij zitten die particulier bezit zijn. Dat is dus een uitdaging om daar met elkaar uit te komen.”

Geen subsidie

“Ik ga hier nooit meer weg”

Hélène Ouwerkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1