Ton: “De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen.” F: RM
Ton: “De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen.” F: RM

Begeleid Vervoer zoekt begeleiders

Actueel 124 keer gelezen

UVV Begeleid Vervoer begeleidt al jaren mensen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, dagbesteding of familie. Het gaat om mensen voor wie het openbaar vervoer geen optie is, zelf geen vervoer hebben en ook geen familie of vrienden in de buurt hebben die kunnen helpen. UVV Begeleid Vervoer zoekt nieuwe chauffeurs/begeleiders voor dit mooie vrijwilligerswerk.

Zoetermeer - De afgelopen jaren is het gebruik van het begeleid vervoer alleen maar toegenomen. Ton Jense, bestuurslid UVV: “Oudere mensen blijven steeds langer op zichzelf wonen. Maar niet altijd hebben ze buren of familie in de buurt waarop ze kunnen terugvallen voor vervoer. Wij helpen deze mensen naar hun afspraken toe, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, de kapper of familie. De nadruk ligt daarbij op de begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan een mevrouw met beginnende dementie. Als ze naar het ziekenhuis moet, dan gaan onze chauffeurs met haar mee naar binnen. In principe gaan we niet mee de spreekkamer in, tenzij op speciaal verzoek.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar begeleid vervoer iets teruggezakt. Helaas is het aantal inzetbare begeleiders ook afgenomen. Ton: “Een groot deel van onze vrijwilligers behoort tot de risicogroep. Vanzelfsprekend nemen wij alle RIVM-maatregelen bij het vervoer in acht, maar sommige chauffeurs willen uit voorzorg liever even niet rijden. Daarom zijn we nu dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

Volgens Sjannie Hapke, zelf jarenlang chauffeur en nu medewerker op de planning, moet je als begeleider vooral een luisterend oor willen bieden. “Je moet het leuk vinden om mensen te helpen, tijd hebben en beschikken over een eigen auto.”

Sjannie vindt het dankbaar werk. “Mijn man is jaren geleden met dit werk begonnen en na zijn overlijden heb ik het overgenomen. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang een mevrouw naar de dagbesteding gereden. Ze was altijd zo blij. Als bedankje gaf ze me vaak wat verse groente mee. Ik ga nu nog steeds bij haar op bezoek.”

Ook Ton heeft ritten gereden. “Op een gegeven moment zaten we zo krap in de chauffeurs dat we bijna ‘nee’ moesten verkopen. Toen hebben we als bestuur gezegd dat we zelf zouden gaan rijden. De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen. Bij anderen gaat het om noodzakelijk vervoer, waarbij wij de enige mogelijkheid zijn. Het is heel mooi werk.”

Vrijwilligster Lieneke de Ruiter kan dat beamen. “Ik ben dit werk na mijn pensioen gaan doen. Het is heel flexibel werk en je kunt je dag zelf indelen. Het geeft veel voldoening. Het is een fijne invulling van de dag.” Meer informatie of interesse? Zie uvv-zoetermeer.nl/begeleid-vervoer of bel 079 2040808 op werkdagen van 9.00 tot 11.00 uur.

Renate Mamber

“Soms zijn wij de enige mogelijkheid”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38