Vertegenwoordigster van de uitgeverij van Mohlin & Nyström neemt de bronzen vleermuis in ontvangst.
Vertegenwoordigster van de uitgeverij van Mohlin & Nyström neemt de bronzen vleermuis in ontvangst. Foto: Photography: Richard Jetten.

Thriller “Het laatste leven” wint de MAX Bronzen Vleermuis 2020

Actueel 57 keer gelezen

Zoetermeer - Voor het eerst was er dit jaar ter gelegenheid van het Nederlands Thrillerfestival ook een Bronzen Vleermuis te winnen. De prijs voor de beste debuutthriller. Deze werd gewonnen door het duo Mohlin & Nyström uit Zweden. Zondag 25 oktober was de bekendmaking en via een speciale videoverbinding waren beide auteurs er getuige van dat hun boek tot winnaar van deze nieuwe debuutprijs werd uitgeroepen. 

De trofee, een oorkonde en bijbehorende cheque van € 500,-- werden overhandigd door Omroep MAX directeur Jan Slagter aan een vertegenwoordigster van hun Nederlandse uitgever Harper Collins. 

Voor deze debuutprijs kwamen in totaal 38 voordrachten binnen, maar door de Covid-19 uitbraak werd menige planning helaas ook ontwricht, zodat de jury uiteindelijk met 33 voorgedragen debuutthrillers uit binnen- en buitenland aan de slag kon. Ook hiervan kwamen er 15 op de longlist en uiteindelijk 6 op de shortlist terecht. 

Naast “Het laatste leven” waren dat “De Rus” van Hans Faber, “Onmacht” van Yvonne Doorduyn, “Perfecte resten” van Helen Fields, “Stilleven” van Marieke Damen en “Winterland” van Kim Faber & Janni Pedersen. 

De 10-koppige jury onder leiding van juryvoorzitter Cees van Rhienen schreef eensgezind vol lof over het winnende boek, maar had geen gemakkelijke taak, gezien het hoge niveau van alle genomineerde debuutthrillers en de kleine onderlinge verschillen.

Het juryrapport zal zo spoedig mogelijk op de website van het Nederlands Thrillerfestival worden geplaatst en is daarnaast opvraagbaar bij het secretariaat. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 15 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 15 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 15 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 16 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24