Afbeelding

Naderend einde van de race in strijd Beste Bibliotheekverkiezing

Actueel 58 keer gelezen

Zoetermeer - Bibliotheek Forum Zoetermeer is sinds begin oktober verwikkeld in de strijd voor de titel van Beste Bibliotheek van Nederland 2020. De bieb is hiervoor genomineerd, net als vier andere bibliotheken in het land, en moet stemmen werven om de prijs te kunnen binnenslepen. Al 9.000 stemmen zijn binnen, maar dat is allesbehalve een garantie. En er zijn nog maar enkele dagen te gaan.

De strijd is hevig. Via online oproepen en posters, flyers en boekenleggers vraagt Bibliotheek Zoetermeer alle inwoners en relaties om hun stem uit te brengen. Maar ook de andere genomineerde bibliotheken laten volop van zich horen. En sommige zijn gevestigd in een grotere stad, dus de groep mensen om te stemmen is dan ook groter. Bibliotheek Zoetermeer hoopt vooral op de welwillendheid van veel inwoners.

“We doen dit echt voor de mensen. Een geldprijs? Nee, die zit er niet aan vast”, zegt medewerker Claudia Hilgers van de Bibliotheek. “Maar we doén het ook niet voor het geld. En ook niet voor de eer, hoewel het natuurlijk ontzettend eervol zou zijn om echt de titel van Beste Bibliotheek van Nederland in de wacht te slepen. Wat wij fantastisch zouden vinden, is als die titel deuren voor ons zou openen om nog meer te kunnen doen voor onze Zoetermeerders. Zodat er bijvoorbeeld nog meer organisaties en bedrijven samen met ons nieuwe activiteiten willen organiseren. Of fondsen nieuwe projecten willen subsidiëren. Er is zoveel moois te bedenken dat we voor alle geweldige mensen in ons Zoetermeer kunnen doen. En voor de gemeente, met wie we graag samenwerken, is het ook prachtig: je kunt toch alleen maar apetrots zijn als je de Beste Bibliotheek van Nederland binnen je eigen stad hebt?”

Hilgers somt nog even op waarom Zoetermeer zo’n unieke bibliotheek heeft, en waarom dat juist nu zo belangrijk is. Ze vertelt dat iedereen er eigenlijk voor elke vraag terecht kan en ook echt welkom is. Dat kan, zegt ze, omdat de bibliotheek samenwerkt met 45 partnerorganisaties, waardoor er op bijna elke vraag een antwoord en ondersteuning is. Bovendien werkt de bibliotheek hard aan maatschappelijke issues als laaggeletterdheid bij volwassenen, teruglopende leesvaardigheid bij kinderen en de ondersteuning aan ouderen bij het gebruik van digitale middelen. “En het is gewoon een heel fijne plek om te verblijven, of het nu voor koffie met een boek is of om te studeren. Ook nu tijdens coronatijd proberen we het allemaal zo goed mogelijk te blijven doen. Wij hopen allemaal dat iedereen die dat nog niet gedaan heeft snel wil stemmen. Dat kan tot en met 1 november op www.bibliotheekblad.nl.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56