Niek Nieuwenhuijsen, Sier Linthout en Jacques Boonekamp. Hun levens zijn verbonden met dé Dorpsstraat. Foto: Simone Langeveld
Niek Nieuwenhuijsen, Sier Linthout en Jacques Boonekamp. Hun levens zijn verbonden met dé Dorpsstraat. Foto: Simone Langeveld

Zoetermeerse ‘Dorpsstraat Ons Dorp’

Actueel 68 keer gelezen

Herkent u de teksten ‘Dorpsstraat Ons Dorp’ en ‘Slechts op bezoek’? Precies van het wereldberoemde spel Monopoly! Het spel dat in 1935 voor het eerst op de markt kwam en dat inmiddels talloze varianten kent, vormt de inspiratie van de nieuwe expositie van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS).

Zoetermeer - Niek Nieuwenhuijsen is als vrijwilliger actief voor het HGOS dat is gevestigd in het pand Dorpsstraat 132. Niek is gek op foto’s en deelt ze graag met een publiek. Hij geeft met passie vorm aan de werkgroep ‘Publieksruimte & tentoonstellingen’. Maar vooral: Niek heet u van harte welkom op deze tentoonstelling. De meesten zijn in de Dorpsstraat ‘Slechts op bezoek’.

“Monopoly vormt de inspiratie voor de titel van deze tentoonstelling. Als kind wilde ik tijdens het spelen van de talloze spelletjes Monopoly altijd de Dorpsstraat kopen van ‘ons dorp’ lekker dichtbij en goedkoop. Ik werd geboren in de Dorpsstraat op nummer 171. Ook Sier en Jacques zijn in de Dorpsstraat geboren en getogen””, vertelt Niek Nieuwenhuijsen. Sier Linthout (van foto Linthout) en Jacques Boonekamp (van de drankenwinkel en jarenlang de voorzitter van Winkeliersvereniging) zijn de perfecte ambassadeurs voor het meest nostalgische, dorpse en oudste stukje Zoetermeer: Dorpsstraat ‘Ons Dorp’. Tot 1935 bestond de Dorpsstraat uit een deel dat in de gemeente Zegwaart lag en een gedeelte dat in de gemeente Zoetermeer lag. Sinds 1935 zijn deze tweelingdorpen samengevoegd. Deze geschiedenissen zijn deels van de gevels af te lezen. Wat de tentoonstelling toevoegt aan het bestaande beeld is het nieuwe en oude beeld in een keer kunnen overzien. Jacques: “Geweldig leuk. Ik ben nog altijd trots op het feit dat in de tijd dat ik voorzitter was, we toch wel heel veel voor elkaar hebben gekregen om de Dorpsstraat te revitaliseren en haar authenticiteit zoveel mogelijk te herstellen! Ik heb zelf een aantal prachtige foto’s, afgedrukt door Sier Linthout, van het pand waar mijn winkel was gevestigd (125) in mijn huis hangen.”

‘t Nieuwe Huys, Dorpsstraat 132 is slechts een van circa 200 adressen die Niek gefotografeerd heeft. Het vormt een lang lint van pandjes op een rij. Eronder foto’s van dezelfde locaties vlak na de bouw (uit het archief): een uniek en compleet beeld van de straat, links en rechts van de bezoeker. Geopend: woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoek is helemaal gratis!
Website: www.oudsoetermeer.nlFacebook: Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Dorpsstraat in een panoramisch beeld

Sier en Jacques: “dit is pure promotie voor Ons Dorp”

Simone Langeveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10