Afbeelding
Aangeboden door student verhuisservice

Verhuizen naar een andere gemeente: 5 tips

Actueel 150 keer gelezen

Verhuizen binnen een stad zoals Zoetermeer brengt heel wat regelwerk met zich mee, als je naar een andere gemeente verhuist moet je nog behoorlijk wat andere zaken regelen. Of je nu van Alblasserdam naar Zierikzee gaat, of van Zeewolde naar Almere, verhuizen buiten jouw vertrouwde woonplaats betekent dat er extra werk op je bordje komt. Van DigiD tot aan woningontruiming door het verhuisbedrijf; met deze vijf tips kun je snel en zorgeloos verhuizen naar een andere gemeente.

1. DigiD is jouw sleutel naar een vlotte verhuizing

In Nederland worden veel zaken geregeld via DigiD. Dit is jouw persoonlijke, digitale identificatie die bij veel gemeenten, overheidsinstellingen, organisaties en verzekeraars geaccepteerd wordt als veilige verificatiemethode. Zorg daarom dat je met DigiD kunt inloggen waar dit nodig en dat je toegang hebt tot de belangrijke sites. 

2. Schrijf je vooraf in bij de andere gemeente

Normaal gesproken zul je verhuizen en binnen enkele dagen naar het lokale gemeentehuis gaan om je inschrijving te regelen. Tegenwoordig kun je dit al vanuit je oude stek doen, heel eenvoudig online. Je hebt wel wat papieren nodig, dit wordt op de website van de gemeente duidelijk aangegeven. Wanneer de inschrijving rond is, dan zal de uitschrijving bij de oude woonplaats automatisch voor je geregeld worden.

3. Regel alles in de nieuwe gemeente op tijd

Niet alleen jouw nieuwe adres is van belang voor de gemeente, er kunnen andere regelingen van toepassing zijn dan je gewend bent. Hoe zit het bijvoorbeeld met gas, licht en water? Misschien moet je een parkeervergunning aanvragen, of een pas voor de afvalcontainer of milieustraat. Zeker met afval afvoeren is het slim om te controleren in welke gemeente dit eenvoudiger en goedkoper kan, in je oude woonplaats of op de bestemming.

4. Wijzig je adres waar dit nodig is

De gemeente zal bij een aantal overheidsinstellingen jouw adreswijziging automatisch doorgeven zoals de Belastingdienst, DUO, SVB, RDW en je zorgverzekeraar. Er zijn wel andere abonnementen die je moet opzeggen of verhuizen. Denk aan de inboedelverzekering, internet en telefonie of de Donald Duck. Geef dit op tijd door, anders kan de nieuwe bewoner nog heel wat post die voor jou bestemd is op de mat verwachten.

5. Laat alles netjes achter

Wist je dat een verhuisbedrijf ook buiten de stad en zelfs buiten de Randstad inzetbaar is? Waar je ook vandaan komt en naartoe gaat, je kunt vooraf een offerte opvragen en vragen stellen. Zo kom je alles te weten over woningontruiming en andere mogelijkheden. Wacht niet tot het laatste moment om externe hulp in te schakelen, zo houd je meer tijd over om belangrijke zaken te regelen.

Verhuizen doe je niet alleen zelf

Ten eerste is het handig om te weten dat een verhuisbedrijf in Zoetermeer of elders in Nederland veel werk voor je uit handen kan nemen, zo houd je meer tijd over voor andere zaken die van belang zijn. Daarnaast verhuist er heel wat met je mee zoals contracten met leveranciers van allerlei producten en diensten. Begin dus op tijd met een inventarisatie maken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14