Humanitas helpt bijvoorbeeld met het op orde maken van de thuisadministratie.
Humanitas helpt bijvoorbeeld met het op orde maken van de thuisadministratie.

“Zoek op tijd hulp of advies”

Actueel 69 keer gelezen

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan verloren en ligt het werk voor sommigen tijdelijk stil. Daardoor valt bij een grote groep het salaris weg. Het is belangrijk dat deze groep op tijd hulp of advies zoekt. “Doen ze dat niet, dan ontstaat het risico dat ze alleen maar verder wegzakken en in grotere problemen terechtkomen”, zo vertelt Frank van Eijk, coördinator van Humanitas Zoetermeer.

Door Marieke Nieuwenburg

Zoetermeer - Humanitas is een vrijwilligersorganisatie die opkomt voor mensen die (tijdelijk) om verschillende redenen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zo helpt Humanitas bijvoorbeeld met het op orde maken van de thuisadministratie als mensen door omstandigheden het overzicht van hun administratie zijn kwijtgeraakt. “De kans dat zij hierdoor in de schulden terechtkomen, is dan levensgroot aanwezig”, vertelt coördinator Frank van Eijk. Deze mensen kunnen zich gratis aanmelden en worden gekoppeld aan een vrijwilliger die ze begeleidt.

De vrijwilligers van Humanitas helpen hun deelnemers door ‘naast ze te staan’. “We willen niks afdwingen”, benadrukt Pieter Ohlsen. Hij werkt als vrijwilliger bij Humanitas. “We geven tips en aanwijzingen maar als de deelnemer het anders wil, dan dwingen wij dat natuurlijk niet af.” De organisatie wil niks uit handen nemen. “We kijken mee en laten zien hoe het kan”, vertelt Pieter. “Het is dan ook de bedoeling dat de deelnemer na een traject zijn financiële zaken weer zelfstandig kan oppakken.”

Frank zegt dat het niet uitmaakt of je een goede baan hebt en in een groot huis woont. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je opeens financieel in de problemen komt. “Iedereen, met veel of weinig geld, kan in moeilijkheden komen.” Daarnaast vertelt hij dat een groot gedeelte van de mensen geen buffer heeft om deze klap op te vangen.

Frank en Pieter wijzen erop dat het vaak juist makkelijker is, als mensen snel ingrijpen. “Wanneer mensen in een vroeg stadium hulp zoeken, is het eenvoudiger om weer snel op de rit te komen.” Pieter vertelt dat mensen vaak wachten tot ze echt in de schulden zitten, terwijl ze van tevoren al zien dat er problemen gaan komen. “Mensen schamen zich voor armoede en wachten daarom net zo lang met hulp of advies zoeken tot het echt niet meer anders kan.” Dat mensen lang wachten met hulp zoeken, is voor Frank niet onbekend. Hij vertelt dat dit in de Nederlandse cultuur zit. “Nederlanders praten niet graag over geld en vinden het moeilijk om hun financiën bloot te geven.”

Pieter vertelt dat het belangrijk is dat mensen weten dat ze niet per se een schuld hoeven hebben voordat ze zich kunnen opgeven. Ze kunnen zich ook bij Humanitas of bijvoorbeeld de gemeentelijke schuldhulpvereniging aanmelden voor alleen advies. Hoe eerder, hoe beter”, zo benadrukt hij. Aanmelden bij Humanitas kan via het mailadres: thuisadministratie@humanitaszoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22