Afbeelding
Aangeboden door patience.nl

Hoe speel je Patience en hoe werkt traditioneel patience?

Actueel 70 keer gelezen

Nu we je op patience.nl het spel traditionele Patience, ook wel Klondike genoemd, aanbieden, moeten we je natuurlijk ook in detail uitleggen wat de regels hiervan zijn. Ook hebben we kennis van een regel die je al jaren verkeerd speelt. 

Doel van het spel

Hier vind je niets nieuws. Je moet proberen alle kaarten in volgorde van aas tot heer en per kleur naar de eindstapel te spelen. Dit kun je beetje bij beetje doen wanneer kaarten beschikbaar worden. Eens alle kaarten weggewerkt zijn, win je.

Opstelling

Deze is zeer iconisch voor Solitaire kaartspellen. Je deelt eerst zeven kaarten in een rij, waarvan de eerste open gedeeld wordt. Op de zes gedekte kaarten deel je dan een nieuwe kaart elk, opnieuw met de eerste open. Zo ga je door tot je zeven stapels hebt van oplopende hoogte, elk met een open kaart bovenop. Dit is de table of speelveld. Alle overige kaarten vormen de stapel die je links of rechts boven het speelveld plaatst.

Klinkt dit allemaal nog steeds Chinees voor je, niet getreurd. Wanneer je een spel Klondike gratis online bij patience.nl speelt, wordt dit voor je gedaan. Al wat je moet doen is het spel spelen. Het leukste gedeelte hebben we dus voor je gehouden, terwijl we de saaie voorbereiding geautomatiseerd hebben.

Spelen

Voor zij die de spelregels nog niet kennen, zullen we ze kort even uitleggen voor je het eerste spel op patience.nl wint. Je probeert kaarten in reeksen te plaatsen, zodat je de gedekte kaarten beschikbaar kunt maken. Dit doe je door kaarten van een rode kleur op zwarte te leggen en omgekeerd. Maar wacht, er zijn nog regels aan verbonden.

Zo moet de kaart die je op de andere legt een waarde van net een lager hebben. Je mag dus een zwart vijf op een rode zes leggen. Een stapel moet altijd aflopend zijn en in tegenstelling tot een spel als FreeCell of Spider Solitaire is het bij Patience nooit mogelijk om kaarten opeen te hebben liggen die elkaar niet opvolgen. Zo zijn alle omgedraaide kaarten in het speelveld altijd beschikbaar.

Je zult gauw merken dat het onmogelijk is om met de beschikbare kaarten op tafel het spel te voltooien, daarom is er de stapel. Afhankelijk of je een spel Patience 1 of 3 speelt, mag je de bovenste kaart of bovenste drie kaarten van de stapel omdraaien. De bovenste van deze kaarten is nu ook beschikbaar om mee te spelen.

Zo mag je kaarten van de stapel omdraaien tot deze uitgeput is, waarna je een zogenaamde deling kunt vragen. Dit wil zeggen dat je de stapel omdraait om opnieuw van bovenaf te beginnen. Dit is waar de officiële regels afwijken van hoe veel mensen spelen. Volgens het reglement mag je slechts driemaal door de stapel heen gaan.

Lukt het je om met deze regel te winnen? Zo ja, probeer dan eens op de hoge moeilijkheidsgraad waar je geen zetten ongedaan kunt maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22