Afbeelding

Vaart zetten achter aanbesteding inkoop jeugdzorg

Actueel 63 keer gelezen

Zoetermeer - Het CDA Zoetermeer wil dat het college vaart zet achter de aanbesteding van de inkoop van jeugdhulp per 1 januari 2021. “Op deze manier worden jeugdzorgorganisaties en professionals gestimuleerd om beter samen te werken en kan voor hetzelfde geld een beter resultaat worden geboekt,” aldus CDA-fractievoorzitter Véronique Frinking

CDA-fractievoorzitter Véronique Frinking en commissielid Fred Verhoeven maakten daarom de motie ‘Voor hetzelfde geld naar een beter resultaat’ voor het voorjaarsdebat “De kosten voor jeugdhulp zijn in Zoetermeer in vijf jaar tijd met 10 miljoen gestegen. Mede daardoor is er inmiddels een groot tekort in de jeugdhulp. Deze drukt steeds zwaarder op de begroting van de gemeente. Dat is onwenselijk, zeker als niet duidelijk is wanneer, hoe en of er een plafond wordt bereikt,” vindt Verhoeven.

Voorkomen

Maar er zijn meer zaken onduidelijk. Frinking: “Er is te weinig bekend over de effectiviteit van de jeugdhulp en er wordt te weinig gedaan aan het voorkomen van problemen. Ook weten we te weinig over de instroom (wie verwijst en hoeveel), doorstroom (lange behandeltijd), herintreders (aantallen) en nazorg van jongeren in de jeugdhulp. En dan heb ik het vooral over jongeren tot 18 jaar die nog bij ouders thuis wonen en bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychosociale problemen hebben.”

Motie 

“Wij willen dat daar verandering in komt en hebben daarom de motie. Het CDA Zoetermeer vindt dat het college vaart moet zetten achter de plannen voor de aanbesteding van de inkoop van jeugdhulp. Hierdoor worden jeugdhulporganisaties gestimuleerd om beter samen te werken. Dat moet nu echt sneller,” aldus Frinking. Verhoeven vult aan: “Bovendien moet de hulp beter gaan aansluiten op de hulpvraag en willen wij speciale aandacht voor preventie. De jongeren zelf en ondersteuning van hun ouders of verzorgers staan hierbij centraal.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22