Jakobien Groeneveld bij het afvaldepot aan de Argonstraat. Foto: Gerard van Warmerdam.
Jakobien Groeneveld bij het afvaldepot aan de Argonstraat. Foto: Gerard van Warmerdam. Foto: Gerard van Warmerdam

Extra oranje afvalbak

Actueel 51 keer gelezen

Naar grote waarschijnlijk krijgen de laagbouw huizen in Zoetermeer een oranje container om plastic te scheiden. Het officiële besluit hierover wordt vandaag genomen omdat de gemeenteraad hierover schriftelijk stemt. Maar tijdens de gemeenteraadsvergadering werd maandag wel duidelijk dat de coalitiepartijen zich achter het raadsvoorstel scharen.

Zoetermeer - Zonder slag en stoot is het debat niet gegaan. Al maanden worden er tijdens diverse commissievergaderingen door de raadsleden gediscussieerd over het plan. Veel partijen hebben hun vraagtekens of bronscheiding zoals het scheiden van afval thuis nu wel de beste optie is omdat veel gemeenten overgaan tot nascheiding. Om aan deze geluiden gehoor te geven wordt er een onderzoek naar nascheiding van afval gedaan. Ook worden er op dit moment geen extra investeringen gedaan om bij hoogbouw ondergrondse containers voor plastic afval te plaatsen. Bij de hoogbouw blijft alles nog even zoals het was.

Voor wethouder Groeneveld en de coalitie is bronscheiding erg belangrijk. Ook omdat mensen zich er dan van bewust zijn hoeveel plastic ze eigenlijk gebruiken maar vooral om de berg restafval kleiner te maken. Immers, verbranden van restafval kost geld. Echter veel partijen zien nog wel wat haken en ogen als straks de grijze container nog maar één keer per maand wordt geleegd. Vooral voor mensen met kinderen in de luiers voorzien zij problemen. Het amendement om een uitzondering te maken voor mensen die incontinentiematerialen gebruiken werd wel aangenomen maar de zinssnede over de luiers is eruit gehaald. Volgens de wethouder wordt veel onderzoek gedaan naar recycling van luiers en volgt zij deze ontwikkelingen op de voet.

De verandering zijn een opmaat naar Diftar wat over twee jaar moet worden ingevoerd. Dan gaan mensen die weinig restafval aanbieden iets minder betalen. Hoe dat precies wordt uitgevoerd wordt later besloten.

Groeneveld wil afvalcoaches inzetten om mensen mee te nemen in de veranderingen. Extra handhavers worden dan ook ingezet om afvaldumpingen te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10