Alcuin Olthof (architect) en Willem Hermans (voormalig stedenbouwkundige) bij de unieke stadsmaquette van (Groot) Zoetermeer. Foto: SL
Alcuin Olthof (architect) en Willem Hermans (voormalig stedenbouwkundige) bij de unieke stadsmaquette van (Groot) Zoetermeer. Foto: SL

Waar zijn de drie ontbrekende delen?

Actueel 52 keer gelezen

Waar zijn Meerzicht, De Leyens en de scheg Nutricia/Driemanspolder gebleven? Schatbewakers Willem Hermans en Alcuin Olthof hebben inmiddels een jaar aan de maquette gewerkt samen met een groep gemotiveerde vrijwillige puzzelaars en modelbouwers én verhalenvertellers. Wat al een prachtig verhaal is, is hoe de maquette voor de verbouwing van het stadhuis gered werd, maar niet helemaal compleet bleek te zijn.

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Willem Hermans “Op de Open Monumentendag/de Dag van de Architectuur (combi ivm covid-19), op 12 september jl in Zoetermeer dit jaar, bezochten een zestigtal mensen deze ruimte aan de Boerhavelaan 11. Een mooie ruime locatie voor dé stadsmaquette.” Alcuin: “In het najaar van 2019 is de groep ‘Bob de bouwers’ gestart met het schoonmaken en restaureren van de maquette-onderdelen. Het is iets voor modelbouwers en we zijn ook bezig de verhalen die los komen bij het werken aan deze historische maquette vast te leggen.” Willem: “Die 12e september hebben we de geïnteresseerde bezoekers een enquête, opgesteld door schatbewaker Peter Albers, in laten vullen.” Het leverde naast nieuwe vrijwilligers die mee willen helpen de maquette verder compleet te maken, ook veel positiviteit op. Hermans: “Het blijkt dat wij niet de enigen zijn die deze maquette zien als schat voor de stad en een publieke plek willen geven waar deze tentoongesteld is.”
Even terug in de tijd: het is 2000 en de dan zeker 35 jaar oude maquette wordt vervangen door een luchtfoto van de stad. Deze foto ligt verzonken in de vloer van de publieke ruimte van het stadhuis aan de Markt 10. Bij de verbouwing tot het huidige StadhuisForum wordt de foto overtollig net als de maquette. Het is door een reddingsactie van alerte ambtenaren, die wisten dat de maquette in delen opeengestapeld en opzij geschoven in de ‘computervloer’ lag, dat de fotodelen, de tafels met wielen én de maquette naar een gemeentelijke opslag (Argonstraat) is gegaan. Sinds gebruik in 2012 (60 jaar groeikern Zoetermeer) is deze incompleet.

Schatbewakers zijn nu nog op zoek naar drie ontbrekende stukken. Hoewel Willem en Alcuin bang zijn dat deze stukken op de een of andere manier gebruikt/gesneuveld zijn, hopen ze dat er iemand kan vertellen wat er precies mee gebeurd is óf weet waar ze zijn. Ondertussen zijn er plannen en een paar methoden bedacht om deze missende puzzelstukken opnieuw te maken. De maquette kan voorlopig op deze plek in de nieuwe wijk Entree blijven. Zie ook www.schatbewakers.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09