Lisanne van Oosterhoud toont enkelen van haar 'sprouts'. Foto Kees van Rongen
Lisanne van Oosterhoud toont enkelen van haar 'sprouts'. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

Studente deelt haar babyplantjes

Actueel 61 keer gelezen

Een hobby van een aantal studenten is tijdens de lockdownperiode een beetje uit de hand gelopen. Nu delen zij plantjes en kennis in Zoetermeer. Lisanne van Oosterhoud: “Ons uitgangspunt is duurzaamheid. Onder de titel Simple Sprouts bedachten we een groen initiatief, waardoor iedereen gemakkelijk zijn eigen eten kan verbouwen.”

Zoetermeer - “Samen met een aantal studenten van Leiden Universiteit en de Technische Universiteit Delft ben ik afgelopen zomer een start-up begonnen. Lisanne van Oosterhoud, geboren en getogen Zoetermeerse, studeert in Leiden biomedische wetenschappen. Zij is inmiddels aan haar masteropleiding bezig. “In mijn studie heb ik onder meer met duurzame voedselketens te maken. Voedsel verbindt alles en is nauw verbonden met gezondheid. Daarom vind ik dat vers eten en lokaal geproduceerd voedsel zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen meer aandacht moet krijgen. Ik hoop hiermee meer mensen te bereiken en te motiveren zelf groenten en kruiden te kweken. Ik kwam in contact met enkele studenten, die er net zo over dachten. Tijdens de lockdownperiode besloten zij hun eigen groenten en kruiden te gaan zaaien. Al snel stond hun hele huis vol met potjes gevuld met allerlei kleine plantjes. Maar ja, kleine plantjes worden groot, waarbij ze erachter kwamen dat ze wellicht wat te ambitieus waren geweest met de hoeveelheid groenten, die ze hadden geplant. Zo ontstond ons idee.” Lisanne kende tot enkele maanden geleden de andere studenten niet. “Eén student had via via contact met alle vier. We gingen rond de tafel zitten en kwamen tot de conclusie: waarom zouden we alle plantjes zelf houden, als we nou eens onze plantenliefde gingen delen.” In Den Haag werd voorzichtig begonnen. “We doen het allemaal zo duurzaam mogelijk. We gebruiken gerecyclede verpakkingsmaterialen en brengen de plantjes op de fiets of met openbaar vervoer naar de mensen toe. De plantjes leveren we tegen kostprijs, want we willen geen winst maken. Bewust kiezen we voor de regio Den Haag om het vervoer te beperken. In Zoetermeer ga ik nu aan de slag. Het gaat om babyplantjes: groenten, fruit en kruiden stekjes. Inmiddels hebben we de nodige kennis opgedaan over de plantjes. Die kennis delen we met onze klanten. Met Simple Sprouts geven we aan, dat het voor iedereen simpel moet zijn om hun eigen groenten te kweken en sprout is dus een net ontsproten plantje.” Bij de plantjes wordt informatie gegeven of het stekje in de volle zon of juist in de schaduw moet staan. Hoeveel water de plantjes moeten hebben en over het oogsten van groenten, fruit en kruiden. Over het duurzaam tuinieren in je eigen huis en tuin hebben de studenten informatie op hun instagram staan: simple_sprouts_.nl Hierop kun je ook plantjes bestellen. De studenten zijn er van overtuigd: “Groene vingers kun je leren”.

Kees van Rongen

Groene vingers kun je leren

Kees van Rongen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10