Revalidatie na Covid

Actueel 49 keer gelezen

Zoetermeer - Steeds meer mensen doen een beroep op zorg na het doormaken van het Coronavirus. “Bij veel van deze mensen zien we aanhoudende vermoeidheidsklachten en kortademigheid”, aldus Pascal Matla. Pascal is fysiotherapeut bij Corpus Activum, maar spreekt mede namens zijn collega longfysiotherapeuten. Hij onderstreept het belang van goede nazorg voor deze patiëntengroep. “Wij zien in de praktijk dat patiënten soms twijfelen of deze klachten wel normaal zijn; goede uitleg en begrip kan een eerste stap zijn in de acceptatie hiervan”. Fysiotherapie, bij voorkeur door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van longpatiënten, bestaat bij deze groep vooral uit het onder begeleiding trainen van uithoudingsvermogen en spierkracht. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van meerwaarde zijn. “We zien vaak dat het ademhalingspatroon is ontregeld door de lange periode van ziek en benauwd zijn”. 

Fysiotherapie wordt, na verwijzing van de arts, vergoed vanuit de basisverzekering. 

Yvette Kilian is diëtist bij Dieetistopsport: “ in onze praktijk zien we mensen met een doorgemaakte corona met verschillende klachten. Door het teamwork met de fysiotherapeut kunnen we deze cliënten weer op de been helpen”.

“Zonder de juiste stenen is het niet mogelijk om een goed en sterk huis te bouwen. Zo is het ook met het menselijk lichaam”. 

Om de conditie en de spierkracht goed te kunnen laten herstellen na een doorgemaakte corona heb je vanuit de voeding de juiste stenen nodig. Deze stenen voor ons lichaam zijn in de vorm van de juiste eiwitten en energiebronnen. De diëtist berekent hoeveel energie en eiwit je nodig hebt voor een optimale voorraad van “stenen” zodat jouw conditie en spierkracht goed kan herstellen. Ook de andere bij de andere klachten van corona geeft de diëtist adviezen, zoals smaakverlies, vermoeidheid en een verminderde eetlust 

De diëtist heeft extra uren (1ste 6 mnd 7 uur, evt 2de 6mnd nog eens 7 uur) vanuit de basisverzekering gekregen om u als corona patiënt de begeleiden. Een verwijzing van een arts is wel een vereiste om in aanmerking te komen voor deze extra uren.

Naast de bovengenoemde schakels zou ook psychologie, ergotherapie of logopedie u kunnen helpen bij het herstel na Corona. Overleg met uw huisarts of specialist wat voor u de beste aanpak is!

Meer informatie:

Samenwerkende longfysiotherapeuten Zoetermeer: www.longnetwerkzoetermeer.nl

Samenwerkende diëtisten: www.dieetistopsport.nl , www.dieetheek.nl , www.goudenhart.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34
Afbeelding
Facilitair Medewerker bij Event- en Partycentrum het Witte Paard 11 apr, 17:06
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23