Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg baalt van het stoppen van het Cultuurfonds. Foto: PR
Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg baalt van het stoppen van het Cultuurfonds. Foto: PR

Gemeente stopt met Cultuurfonds

Actueel 65 keer gelezen

Cultuurfonds teleurgesteld over besluit gemeente

Hélène Ouwerkerk

Het doek valt voor het Cultuurfonds. Dat blijkt uit een concept-cultuurvisie dat naar de culturele instellingen in de stad is gestuurd. Het concept op hoofdlijnen is het resultaat van de samenspraakbijeenkomsten die de afgelopen tijd zijn gehouden.

Zoetermeer - Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg is teleurgesteld dat de gemeente een streep zet door het Cultuurfonds. Volgens wethouder Robin Paalvast (cultuur) was het onvermijdelijk. “Het Cultuurfonds was opgezet om naast de gemeentelijke subsidiepot ook gelden van Fonds 1818 en het bedrijfsleven binnen te halen. Fonds 1818 stopte met haar subsidie en gelden uit het bedrijfsleven kwamen niet van de grond. Hierdoor was het Cultuurfonds een doorgeefluik van gemeentelijke subsidiegelden geworden”, aldus Paalvast. Cultuurmakelaar van het Cultuurfonds, Sven Ruggenberg, is het hier niet mee eens. “Het gaat om meer dan geld alleen. Het Cultuurfonds is er ook om plannen te maken en om samenwerkingen tussen bijvoorbeeld zorg, onderwijs en bedrijfsleven tot stand te brengen. Dat laatste bleek een onmogelijke opdracht maar het Cultuurfonds moest ook zaken als vernieuwing en innovatie regelen. Door te stoppen vallen die dingen weg”, zegt Sven Ruggenberg.

Paalvast kijkt terug op een waardevolle samenspraak. “Partijen hebben gebrainstormd over de cultuur in Zoetermeer. Die bestaat uit drie onderdelen. Er zijn de zes basisorganisaties (Stadstheater, Boerderij, Bibliotheek, CKC, Terra Art Projects en Museum De Voorde). Hun taak is ook om andere culturele partijen aan zich te binden. Voor het middenveld met onder andere Storytellers en het Ebony Ensemble worden jaarsubsidies beschikbaar gesteld. Hierdoor voorkom je dat er hier elk jaar onzekerheid over is”, legt Paalvast uit. De derde pijler van de visie betreft de wijken. De gemeente wil graag inzetten op kleinschalige cultuur in de wijken. Hiervoor komt geld uit de wijkbudgetten.

Sven Ruggenberg heeft geen goed gevoel over de hele gang van zaken. “In februari hoorden we dat het fonds zou worden afgeschaft. Ik vind het oneerlijk omdat het Cultuurfonds pas drie jaar bestaat en zich niet heeft kunnen bewijzen. Ook vind ik het heel raar dat juist nu in de coronatijd zo’n belangrijk cultureel onderwerp op het programma staat.” Robin Paalvast herkent zich in de coronafrustratie. “We hebben een paar maanden samenspraakbijeenkomsten gehouden. De afsluitende bijeenkomst was juist op de dag dat minister president Rutte zijn toespraak hield.”

De culturele instellingen hebben de presentatie gekregen en kunnen tot 19 april reageren. Sven Ruggenberg hoopt dat dit gedaan wordt. De presentatie is te vinden op www.doemeezoetermeer.mett.nl en staat onder lopende projecten.

Na 19 april wordt vervolgens de definitieve cultuurvisie geschreven. Deze komt dan ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Vanwege corona zal dit pas na de zomer zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 8 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 11 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater gisteren
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16