Maatwerk bij burgemeestersbenoeming Zoetermeer

Actueel 62 keer gelezen

Zoetermeer - Maatwerk, zorgvuldigheid en overleg. Dat zijn de drie sleutelwoorden bij de burgemeestersbenoemingen in Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. Aldus Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland die zich hierbij baseert op adviezen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op dit moment lopen drie procedures voor burgemeestersbenoemingen in Zuid-Holland. In Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. Volgens planning moet de nieuwe burgemeester van Den Haag op 1 juli beginnen, in Zoetermeer op 1 oktober en in Zoeterwoude op 7 oktober.

Fysiek overleg

“Gesprekken met kandidaten vereisen fysiek overleg, zo heeft de wetgever bepaald. Enerzijds om een volledig beeld van kandidaten te krijgen, anderzijds omdat de vertrouwelijkheid van die gesprekken zich niet lenen voor een digitale opzet”, aldus Smit. “Met inachtneming van de richtlijnen van het kabinet om minimaal anderhalve meter afstand te houden van elkaar, kan ik die gesprekken binnenkort gewoon voeren.”

Vertrouwenscommissies

De commissaris maakt vervolgens per gemeente een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie. Deze commissie bestaat uit raadsleden van de betreffende gemeente. “Ook voor de gesprekken tussen kandidaten en de vertrouwenscommissie geldt dat fysiek overleg nodig is. De coronamaatregelen kunnen hierbij een belemmering vormen. Om die reden zijn we met de vertrouwenscommissies van Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude in overleg hoe dit kan worden vormgegeven en hoe we de planning en procedure kunnen inrichten. Dit vereist maatwerk, zorgvuldigheid en overleg”, aldus Smit.

Smit wil nog niet speculeren over de eventuele gevolgen voor Den Haag waar de datum van 1 juli snel dichterbij komt. “Eerst met de vertrouwenscommissie in overleg en bepalen wat wijsheid is. Vanuit het gezamenlijke belang dat sterk openbaar bestuur, zeker in deze tijden, voorop staat.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10